Site icon TrikalaVoice

Μέσα στο εργοστάσιο: Πώς φτιάχνονται τα burgers των McDonald’s

Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, η McDonald’s πουλά 75 burgers. Σε μία εποχή που οι καταναλωτές ανησυχούν πολύ περισσότερο για το τι καταλήγει στο πιάτο τους –από την «κρυμμένη» ζάχαρη στα έτοιμα τρόφιμα μέχρι τα συντηρητικά και τα περιβόητα «Ε»- μία εταιρεία με τόσο μεγάλη παρουσία στην παγκόσμια αγορά των τροφίμων δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο μικροσκόπιο.

 

Το 1999, ένας άνδρας με το όνομα David Whipple έκανε ένα πείραμα για να διαπιστώσει πόσα συντηρητικά περιέχει ένα burger των McDonald’s. Το 2013, έδειξε στον κόσμο ένα burger το οποίο είχε κρατήσει μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας του για 14 ολόκληρα χρόνια. Εμφανισιακά, ήταν σχεδόν ίδιο.

Σύμφωνα με τον Keith Warriner, διευθυντή του Department of Food Science στο University of Guelph, το γεγονός ότι το burger των McDonald’s δεν σάπισε δεν έχει να κάνει με τα συντηρητικά. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα hamburgers, οι πατάτες και το κοτόπουλο των McDonald’s είναι όπως όλα τα φαγητά και σαπίζουν εάν κρατηθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες», λέει. «Βασικά, τα μικρόβια που κάνουν το φαγητό να σαπίζει μοιάζουν πολύ με εμάς, με την άποψη ότι χρειάζονται νερό, τροφή, ζέστη και χρόνο για να αναπτυχθούν. Εάν αφαιρέσουμε ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία, τα μικρόβια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να χαλάσουν ένα φαγητό».

Δημοσιογράφος του αμερικανικού σάιτ Business Insider επισκέφθηκε εργοστάσιο των McDonald’s στη Γερμανία, όπου κάθε μέρα παράγονται κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια burgers, για να δει πώς φτιάχνονται.

Πρόκειται για εργοστάσιο της εταιρείας OSI, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των McDonald’s.

φωτ.: Business Insider 

Όποιος εισέρχεται στο εστιατόριο πρέπει να φορέσει προστατευτικά ρούχα και να πλύνει διεξοδικά τα χέρια του. Τα κοσμήματα απαγορεύονται όπως και ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να πέσει μέσα στο κρέας.

φωτ.: Business Insider 

Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί μεγάλα κομμάτια κρέατος και τα τσεκάρει ώστε να μην περιέχουν κόκκαλα.

φωτ.: Business Insider 

Το κρέας μπαίνει σε κρεατομηχανές που το κάνουν κιμά, ώσπου να μοιάζει με σπαγγέτι.

φωτ.: Business Insider 

Ένα μηχάνημα δίνει στον κιμά το σχήμα του μπιφτεκιού. Χρησιμοποιείται φρέσκος και κατεψυγμένος κιμάς, ώστε το μπιφτέκι να φτάσει γρηγορότερα στην απαιτούμενη θερμοκρασία των -18 βαθμών Κελσίου.

φωτ.: Business Insider 

Κατά μέσο όρο, 5 εκατ. burgers περνούν από κάθε γραμμή παραγωγής την ημέρα. Για την παραγωγή τους, απαιτούνται λιγότερα άτομα από αυτά που θα περίμενε κανείς. Ενώ 200 άτομα δουλεύουν στο εργοστάσιο, περίπου 45-60 είναι σε κάθε βάρδια.

φωτ.: Business Insider 

Μερικά burgers ψήνονται στο εργοστάσιο και δοκιμάζονται για να εξεταστεί εάν έχουν τη σωστή γεύση, δομή και υφή. Τα hamburgers των McDonald’s περιέχουν 20% λίπος, την ώρα που ο μοσχαρίσιος κιμάς που συνήθως αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ έχει έως και 25% περιεκτικότητα λίπους.

φωτ.: Business Insider 

Όταν καταψυχθούν, τα burgers μπαίνουν σε μπλε πλαστικές σακούλες και μετά σε κουτιά. Περνούν από 40 ελέγχους ποιότητας, μεταξύ αυτών και από ανιχνευτή μετάλλων, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ξένα σώματα μέσα στο κρέας. Τα πλαστικά αντικείμενα απαγορεύονται μέσα στο εργοστάσιο. Πάνω στο κουτί αναγράφεται ακόμα και η αγελάδα από την οποία προήλθε το κρέας.

φωτ.: Business Insider 

Στη Γερμανία, το εργοστάσιο για τα μπιφτέκια βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το εργοστάσιο που φτιάχνει τα ψωμάκια.

Τα burgers παραμένουν σε θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου έως τη στιγμή που ανοίγονται στο εστιατόριο.

Συνήθως, ένα burger καταναλώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες από τη στιγμή της σφαγής της αγελάδας. Και σε κάθε αγορά χρησιμοποιείται κυρίως ντόπιο κρέας, αν και η τελική συνταγή είναι ίδια παντού, κάτι που σημαίνει ότι η γεύση ενός burger των McDonald’s είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο.

moneyreview.gr 

 

Exit mobile version