Site icon TrikalaVoice

«Μπαϊράκι» οι αεροπορικές στον Τζόνσον – Πτήσεις της Ryanair με 5£ στην Ελλάδα

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να κάλεσε τους Βρετανούς να μην ταξιδέψουν προς ώρας στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους «πορτοκαλί» προορισμούς, ωστόσο οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται ότι τον αγνοούν πλήρως, προγραμματίζοντας επιπλέον δρομολόγια προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης και προσφέροντας εξαιρετικά φθηνά εισιτήρια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ryanair, της βρετανικής αεροπορικής low-cost, η οποία αποφάσισε να εκδόσει εισιτήρια αξίας μόλις 5 λιρών για διάφορους προορισμούς της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Τα φθηνά εισιτήρια αφορούν, ειδικότερα, την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά, καθώς και τη Βενετία, τη Ρώμη, τη Βαλένθια, τη Μαδρίτη, την Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Μαρσέιγ, τη Βαρκελώνη κ.α.

Η προσφορά της Ryanair θα ισχύσει για πτήσεις από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου. Βέβαια, με βάση την ισχύουσα οδηγία της βρετανικής κυβέρνησης, όσοι Βρετανοί επισκέπτονται την Ελλάδα, καλούνται να τεθούν σε 10ήμερη υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Η συγκεκριμένη οδηγία είναι πιθανό να αναθεωρηθεί στις αρχές Ιουνίου, όταν και προγραμματίζεται η επόμενη αλλαγή του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη», ο οποίος μέχρι στιγμής τοποθετεί την Ελλάδα στις «πορτοκαλί» χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη -μετά τη Γερμανία- για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η Ελλάδα προσέλκυσε 3,5 εκατ. Βρετανούς ταξιδιώτες το 2019 και 1 εκατ. το 2020, αποφέροντας έσοδα 2,5 δισ. και 749 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η αντίδραση του Λονδίνου

Το «μπαϊράκι» των αεροπορικών εταιρειών απορρέει από την υψηλή ζήτηση των Βρετανών τουριστών για ταξίδια στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, οι οποίες -με εξαίρεση την Πορτογαλία- βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα. Χωρίς τα έσοδα από τα συγκεκριμένα ταξίδια, όπως έχουν προειδοποιήσει, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατομμύρια λίρες από τα ταμεία τους.

Πάντως, η κίνηση της Ryanair έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι η εταιρεία προσφέρει φθηνά εισιτήρια σε μη-πράσινους προορισμούς, κάνοντας λόγο για μία «ανεύθυνη κίνηση». Όπως εξήγησε, μάλιστα, αν και είναι νόμιμο να ταξιδέψει ένας Βρετανός στις «πορτοκαλί» χώρες, είναι υποχρεωτικό να τεθεί σε αυτο-απομόνωση κατά την επιστροφή του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν τους Βρετανούς να μην ταξιδέψουν σε προορισμούς εκτός των «πράσινων».

«Νόμιμα» τα ταξίδια

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren, επανέλαβε ότι είναι απολύτως νόμιμο για τον καθένα να ταξιδέψει στις «πορτοκαλί» περιοχές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μπερδεύει» τους ταξιδιώτες.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι επιβάτες δεν πρέπει να ταξιδέψουν σ’ αυτές τις χώρες. Έχουμε πολλούς ανθρώπους που μας ρωτούν “Μπορούμε να πάμε; Δεν μπορούμε να πάμε;”. Όλη αυτή η κατάσταση τούς έχει μπερδέψει».

Ως εκ τούτου, εγείρεται πλήθος ερωτημάτων γύρω από το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» και κατά πόσο αυτό είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό, δεδομένου ότι αρκετές ταξιδιωτικές εταιρείες το εκλαμβάνουν ως παραίνεση και όχι ως νομική πράξη.

Με τη σειρά τους, οι Βρετανοί ταξιδιώτες έχουν ήδη αρχίσει να διερωτώνται κατά πόσο υποχρεωτική είναι η 10ήμερη αυτο-απομόνωση, αν προβλέπονται πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησής της κ.α.

moneyreview.gr

Exit mobile version