Διεθνή

Νέος καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη

Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Χθες, στο Μπορντό ο υδράργυρος έφτασε τους41,2 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή από το ρεκόρ των 40,7 °C του 2003, αλλά και τη μεγαλύτερη τιμή που καταγραφεί ποτέ – από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Υπενθυμίζεται πως εντός Ιουνίου στον γαλλικό νότο είχε καταγραφεί ένα ρεκόρ – σοκ των 46 βαθμών κελσίου.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, λένε οι μετεωρολόγοι που προβλέπουν πως ανάλογες θερμοκρασίες άνω των 40 – 41 °C θα πλήξουν αυτήν την εβδομάδα πολλές χώρες της Ευρώπης – μεταξύ αυτών Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία.

«Οι καύσωνες είναι το σήμα κατατεθέν της κλιματικής αλλαγής. Όπως παρατηρήσαμε και τον Ιούνιο, γίνονται όλο και πιο συχνοί, ξεκινούν πιο νωρίς και καταλήγουν εντονότεροι», εξηγεί η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Claire Nullis, προσθέτοντας πως «δεν είναι ένα πρόβλημα που πρόκειται να εξαφανιστεί».

Σε συναγερμό η Ευρώπη
Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν ανάσα από τη ζέστη: πχ χώρους πρασίνου και πάρκα ή χώρους που μπορούν να δροσιστούν ή και να κάνουν μπάνιο.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης