Εάν ο πλανήτης επιθυμεί να μειώσει τις πιθανότητες για νέες πανδημίες, τότε θα πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο που αλληλεπιδρά με τις νυχτερίδες, οι οποίες είναι φορείς ιών που έχουν προκαλέσει μερικές από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, η προσπάθεια αποτροπής νέων πανδημιών περιπλέκεται εξαιτίας ορισμένων οικονομικών και πολιτικών πιέσεων που δυσκολεύουν τους παγκόσμιους ηγέτες να βρουν ικανοποιητικές λύσεις. Και ακριβώς όπως και στην περίπτωση της κλιματικής κρίσης, η αποτυχία διαχείρισης του προβλήματος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Τέσσερα μέτρα – «κλειδιά»
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, τονίζουν οι ειδικοί:
– Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ταυτοποιήσουν και να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που συνδέονται με περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός πληθυσμός νυχτερίδων, καθώς και να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε να διασφαλίσουν πως μπορούν να ανταποκριθούν σε πιθανά ξεσπάσματα ασθενειών.
– Χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση: Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και άλλες εκτιμούν ότι χρειάζονται 10 δισ. δολάρια ετησίως για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των ξεσπασμάτων ασθενειών.
– Οι αρχές οφείλουν να βρουν τρόπους ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αξιολόγηση των κινδύνων προτού δώσουν το πράσινο φως σε εργασίες που πιθανώς διαταράξουν το περιβάλλον σε περιοχές όπου ζουν νυχτερίδες.
– Οι επιστήμονες θα πρέπει να συνεχίσουν τις μελέτες για τις νυχτερίδες, τα οικοσυστήματα γύρω τους και τον τρόπο που αυτές συμπεριφέρονται όταν οι άνθρωποι εισβάλλουν στην περιοχή τους.
«Ο καλύτερος ξενιστής»
Μέτρα σαν τα παραπάνω έχουν ως στόχο να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης ενός ιού από ένα είδος σε κάποιο άλλο, όπως π.χ. από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους. Οι νυχτερίδες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς οι ιοί που κουβαλούν έχουν προκαλέσει μερικά από τα πιο θανατηφόρα ξεσπάσματα των τελευταίων δεκαετιών, όπως του Ebola, του SARS και του Marburg.
Σημειώνεται επίσης ότι και ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 σχετίζεται με μια ομάδα κορωνοϊών που εντοπίζεται σε νυχτερίδες στη νοτιοανατολική Ασία, αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να είναι βέβαιοι για το πώς η ασθένεια έφτασε να μολύνει τους ανθρώπους.
«Όταν έχουμε να κάνουμε με ιούς σε θηλαστικά, δεν θα μπορούσε κανείς να βρει καλύτερο ξενιστή από τις νυχτερίδες λόγω της ικανότητάς τους να τον εξαπλώνουν σε μεγάλη απόσταση», αναφέρει ο Χιουμ Φιλντ, επιδημιολόγος κτηνίατρος, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 μελέτες για τις νυχτερίδες και τους ιούς.
Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας να κατανοήσουμε τα παραπάνω και να ξέρουμε σε ποιες περιοχές είναι πιο πιθανό να υπάρξει αυτός ο κίνδυνος, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Πηγή: Reuters