Η Ινδία είναι η έβδομη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, πίσω από την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται ότι έχει έκταση περίπου 3,287 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και, αν χωριζόταν κάθετα – θα δημιουργούνταν δύο χώρες – η καθεμία περίπου στο μέγεθος της Μογγολίας. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν μπορεί η χώρα να χωριστεί κάθετα, αντιθέτως ενδέχεται να χωριστεί οριζόντια.
Η συγκεκριμένη θεωρία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Η μελέτη – με τίτλο “Slab tearing and delamination of the Indian lithospheric mantle during flat-slab subduction, southeast Tibet” – εξετάζει τον σχηματισμό και τον πιθανό «χωρισμό» των Ιμαλαΐων.
Τα Ιμαλάια είναι μια οροσειρά που εκτείνεται σε πέντε χώρες – την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, την Κίνα και το Μπουτάν – και σύμφωνα με τη Γεωλογική Εταιρεία, “η οροσειρά των Ιμαλαΐων και το οροπέδιο του Θιβέτ σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της ινδικής πλάκας και της ευρασιατικής πλάκας, η οποία ξεκίνησε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα“.
Η μελέτη – με επικεφαλής τους Lin Liu, Danian Shi, Simon L Klemperer κ.ά. – ξεκίνησε με τη διερεύνηση των επιπέδων ηλίου που υπάρχουν στις πηγές του Θιβέτ και παρουσίασε μια νέα θεωρία για τις πλάκες που βρίσκονται κάτω από την οροσειρά.