Μετά από την πεποίθηση ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, έρχεται μία νέα υπόθεση να «ταράξει τα νερά», σύμφωνα με την οποία οι κοντοί άνθρωποι έχουν πιο πολλές πιθανότητες για μακροζωία σε σχέση με τους ψηλότερους.
Με σκοπό την εξαγωγή αντικειμενικών συμπερασμάτων, ο Jean-Marie Robine, ένας ειδικός δημογράφος που μελετά τη σχέση μεταξύ υγείας και μακροζωίας, και ο David Sinclair, συν-διευθυντής του Paul F. Glenn Κέντρου Έρευνας Βιολογίας της Γήρανσης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μίλησαν στο CNBC επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω.
Σύμφωνα με τον Robine, στο παρελθόν, το μικρό ύψος και η μακροζωία ήταν αντιστρόφως ανάλογα, ωστόσο με τα χρόνια, έχει αλλάξει αυτό.
Αναλυτικότερα, πριν από πολύ καιρό οι άνθρωποι ήταν αισθητά πιο κοντοί από ό,τι είναι σήμερα, επειδή συχνά τρέφονταν ανεπαρκώς κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Μην μπορώντας να αναπτυχθούν σωστά, δεν ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τις μολυσματικές ασθένειες.
Με γνώμονα τα παραπάνω, σε ιστορικό επίπεδο, υπήρχε σύνδεση του μικρού μεγέθους με την κακή ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος της ζωής και με ένα υψηλό επίπεδο θνησιμότητας. Πλέον όμως, όσοι είναι μικρού αναστήματος και έχουν οικονομική ευχέρεια και καλή εκπαίδευση, είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο από αυτούς που είναι μεγάλου αναστήματος.
Ενισχύοντας τα παραπάνω, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 και συμπεριέλαβε δεδομένα εκατομμυρίων θανάτων, έδειξε αρνητική συσχέτιση μεταξύ του μεγαλύτερου ύψους και της μακροζωίας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα κοντύτερα σώματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και λιγότερες χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, ειδικά μετά τη μέση ηλικία.
Παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από περισσότερους από 2.500 Φινλανδούς αθλητές, οι οποίοι ήταν όλοι άντρες, οι σκιέρ αντοχής ήταν πιο κοντοί κατά περίπου 15 πόντους σε σχέση με τους μπασκετμπολίστες, και συνήθως ζούσαν σχεδόν επτά χρόνια περισσότερο.
Το ίδιο πόρισμα έδειξε και η σύγκριση των ανδρών που υπηρέτησαν στον ιταλικό στρατό. Όσοι είχαν ύψος κάτω από 1,62 μέτρα, ζούσαν δύο χρόνια περισσότερο από τους ψηλότερους συντρόφους τους.
Σύμφωνα με τον Robine, ο λόγος σε βιολογικό επίπεδο για το παραπάνω εύρημα, είναι το ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερες κυτταρικές αντιγραφές για να γεμίσουν το σώμα τους και αυτό μπορεί απλώς να τους εξαντλεί πιο γρήγορα.
Οι γυναίκες είναι βιολογικά σχεδιασμένες για μακροζωία
Στον αντίποδα, οι γυναίκες βρίσκονται στο ιδανικό εύρος ύψους και μπορούν να αντέξουν περισσότερες κακουχίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέσο ύψος των γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα είναι 1,60 μέτρα.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του ύψους των ανδρών και των γυναικών οφείλεται στις διαφορές στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, λέει ο Sinclair, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες. «Είναι γνωστό ότι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης επηρεάζουν τη μακροζωία», προσθέτει.
Ωστόσο, το ύψος δεν είναι ο μόνος λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο.
Ο Robine θεωρεί απλώς ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στο θάνατο από τους άνδρες, επειδή απλώς αντιστέκονται περισσότερο στις δυσκολίες.
Επιπλέον, μπορεί επίσης να αισθάνονται υπεύθυνες όχι μόνο για τη ζωή τους, αλλά και για τη ζωή των παιδιών τους. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να είναι δυνατές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι «όσο ένας άνδρας παραμένει υγιής χωρίς αναπηρία, το επίπεδο θνησιμότητάς του είναι το ίδιο με το επίπεδο μιας γυναίκας. Αλλά οι άντρες επιβιώνουν δύσκολα εάν δεν είναι υγιείς, σε αντίθεση με τις γυναίκες που είναι πιο ανθεκτικές,» λέει ο Robine.