Όλοι πλέον γνωρίζουν τους κινδύνους του ίντερνετ ιδίως μέσω των social media, στα οποία περνάμε πολύ από τον χρόνο μας, τόσο για λόγους κοινωνικούς και ψυχαγωγίας, όσο και για επαγγελματικούς. Οι «παγίδες» είναι πολλές και μάλιστα αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μπορεί να μας κοστίζει και να βάλουμε σε κίνδυνο τις οικονομίες μας, την εργασία μας και τις σχέσεις μας.
Ιδού λοιπόν 5 φωτογραφίες που δεν πρέπει να ανεβάζουμε στα social media:
Χρήματα, επιταγές, πιστωτικές κάρτες
Φυσικά, ότι έχει να κάνει με τις οικονομικές σας συναλλαγές, απαγορεύεται να το «ανεβάζετε» στα social media: Επιταγές μισθοδοσίας, πιστωτικές κάρτες, μετρητά! Δεν υπάρχει κανείς λόγος να το κάνετε και φυσικά αυξάνουν τις πιθανότητες να σας κλέψουν αν γνωρίζουν ότι έχετε λεφτά στην κατοχή σας ή να προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν. Φυσικά αποφύγετε φωτογραφίες και post που δίνουν οικονομικές πληροφορίες.
Πιστοποιητικό γέννησης
Το να «ανεβάσετε» το πιστοποιητικό γέννησης του μωρού σας μπορεί να φαίνεται γλυκό και συγκινητικό για τους φίλους σας, ωστόσο σύμφωνα με το healthy.com, στην περίπτωση που το συγκεκριμένο έγγραφο πέσει στα χέρια ενός αγνώστου μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.
Το πιστοποιητικό γέννησης είναι «βασικό έγγραφο ταυτοποίησης» και μπορεί να σας δώσει την ταυτότητά σας, μια νέα κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, διαβατήριο και άδεια οδήγησης.
Αν το έχει κάποιος στην κατοχή του κινδυνεύετε να εξαπατηθείτε.
Επαγγελματικά mail
Επ΄ουδενί δεν πρέπει να αναπαράγεται τα επαγγελματικά σας mail στα social media και να γίνονται δημόσια. Το να ενημερώσετε για τις κινήσεις της εταιρείας σας τον ανταγωνισμό, είναι το τελευταίο που θα θέλατε. Καθόλου λογικό και… έξυπνο, δεν είναι φυσικά το να δημοσιεύσετε συνομιλίες ούτε με τους συναδέλφους σας, καθώς αυτό μπορεί να σας οδηγήσει εκτός της εργασίας σας.
Παιδιά
Όσο γλυκό κι αν μοιάζει, όσο κι αν θέλετε να μοιραστείτε τη χαρά σας και την ευτυχίας σας με τους φίλους σας, μην «ανεβάζετε» φωτογραφίες των παιδιών σας στα social media και γενικότερα στο ίντερνετ. Μπορεί να φαίνεται αθώα κίνηση, αλλά σύμφωνα με το Lawyers.com, οι νόμοι για τη φωτογραφία και τη βιντεοσκόπηση παιδιών αλλάζουν, ενώ θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο τα προσωπικά δεδομένα όσο και το ότι η συγκατάθεση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Σε κάποιες χώρες, μάλιστα, διάφοροι νόμοι καθιστούν παράνομη την κοινοποίηση φωτογραφιών ανηλίκου για οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον γονέα. Σε τελική ανάλυση, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ανήλικα παιδιά.
Φωτογραφίες με ποτά
Δεν είναι κακό να δημοσιεύσεις μια φωτογραφία με τους φίλους σου όταν τσουγκρίζεις, αλλά σκέψου ότι, όταν το κάνεις συνέχεια, εύκολα ένας πιθανός εργοδότης σου μπορεί να πιστέψει ότι έχεις στενή σχέση με το ποτό. Το Inc.com αναφέρει ότι μια φωτογραφία σας που κρατάτε ένα ποτό μπορεί να μην είναι πλέον τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά αν γίνεται συνέχεια δεν κάνουν καλή πρώτη εντύπωση. Και στις μέρες μας, όταν όλα είναι στα social media, είναι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουν. Σύμφωνα με το TIME, μάλιστα, εάν η τρέχουσα εταιρεία σας πιστεύει ότι η συμπεριφορά βλάπτει τη φήμη της, μπορεί και να απολυθείτε.