Τακτική πολιορκίας διαφαίνεται ότι ακολουθεί η Ρωσία στο Κίεβο έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς και ενώ η ουκρανική αντίσταση δείχνει να καθυστερεί την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Θέτοντας σε ύψιστη ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει περαιτέρω τις απειλές προς τη Δύση, η οποία συντονισμένα επιχειρεί να τον καταστήσει διεθνή παρία.
Από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά στην ιστορία της προμηθεύει εμπόλεμη ζώνη με όπλα -αρχής γενομένης από τη Γερμανία, η οποία σε μία ιστορική μεταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη και σφίγγει ασφυκτικά τη θηλιά γύρω από τη ρωσική οικονομία και τους Ρώσους ολιγάρχες, έχοντας ενεργοποιήσει πλέον και την αποκαλούμενη ως «πυρηνική» επιλογή του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το σύστημα SWIFT από κοινού με ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Ιαπωνία.
Την ίδια ώρα, Ουκρανοί άμαχοι εγκαταλείπουν τη χώρα κατά δεκάδες χιλιάδες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για τη συνολική υποδοχή εκατομμυρίων προσφύγων -ο αριθμός τους έχει ήδη ανέλθει σε 368 χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Το βλέμμα στρέφεται από τη Δευτέρα στις συνομιλίες, στις οποίες θα προσέλθουν αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας στα σύνορα της Λευκορωσίας, στην πόλη Γόμελ. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν πιστεύει πραγματικά στην έκβαση» της συνάντησης, τονίζει όμως πως δεν θέλει ουδείς να αμφιβάλει ότι εκείνος ως πρόεδρος προσπάθησε να σταματήσει τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια μικρή ευκαιρία».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν χάσει τη ζωή τους 352 πολίτες -ανάμεσά τους 14 παιδιά- βάσει των μέχρι στιγμής διαθέσιμων στοιχείων του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
cnn.gr