Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο που εισάγει τον υποχρεωτικό χημικό ευνουχισμό των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων, ένα σημαντικό τεστ για τα ελευθεριακά διαπιστευτήρια του προέδρου της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα νέα μέτρα, που θα υποχρεώνουν τους άνδρες καταδικασθέντες για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους να υποβάλλονται σε αντι-ανδρογόνες ενέσεις, θέτουν την Ουκρανία ανάμεσα στις χώρες με τη σκληρότερη αντιμετώπιση των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων.
Δεδομένου των αρκετών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανιλήκων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το νέο αυτό μέτρο αναμένεται να χαίρει της υποστήριξης της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων. Ωστόσο, νομικοί και γιατροί έχουν ασκήσει έντονη κριτική στο νομοσχέδιο, ενώ ζητούν από το Ζελένσκι να παρέμβει και να ασκήσει προεδρικό βέτο.
Το νομοσχέδιο που εισήχθη βιαστικά στην τελική σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου την Πέμπτη, φαίνεται να συγκεντρώνει τα βλέμματα, ενόψει των εθνικών εκλογών της επόμενης Κυριακής.
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου, με επικεφαλής τον εθνικιστή ηγέτης του Ριζοσπαστικού κόμματος Όλεχ Λιάσκο, αποδυναμώνονται δημοσκοπικά, ενώ δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 5% που θα τους εξασφαλίσει την είσοδό τους στη βουλή.
Στην επεξηγηματική έκθεση του νομοσχεδίου, ο Λιάσκο αναφέρει ότι εισήγαγε το μέτρο του χημικού ευνουχισμού λόγω «απουσίας» της θανατικής ποινής. «Είναι απίθανο ένας βιαστής να επαναλάβει την πράξη του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, μετά την υπόθεση απαγωγής, σεξουαλικής ασέλγειας και δολοφονίας ενός 11χρονου κοριτσιού στη νότια Ουκρανία.
Η 11χρονη Ντάρια Λουκιανένκο βρέθηκε σε ένα λάκκο στις 19 Ιουνίου, έξι μέρες αφού έφυγε από το σπίτι της για να πάει σε ένα μάθημα χορού. Ένας 22χρονος οικογενειακός φίλος ομολόγησε αργότερα ότι είναι ο δράστης της δολοφονίας.
Σύμφωνα με τον Independent, η φρικτή ιστορία της 11χρονης Ντάρια εστίασε την προσοχή σε ένα νομοσχέδιο που ήδη εξετάζεται στο ουκρανικό κοινοβούλιο και είχε εισαχθεί ως απάντηση στις ανησυχίες ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα μπορεί να είναι πιο διαδεδομένα από ό,τι καταγγέλονται.
Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι την τελευταία στιγμή, μια κοινοβουλευτική υποεπιτροπή ενέκρινε την εναλλακτική πρόταση του Λιάσκο, χωρίς να έχει υποβληθεί σε αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων και με περιεχόμενο πολύ σκληρότερο, που εισάγει τον υποχρεωτικό ευνουχισμό, αυστηρότερες ποινές και την κατάρτιση δημόσιου μητρώου παιδόφιλων.
Η πρόταση του Λιάσκο πέρασε μετά από δύο συνεδριάσεις, με την υποστήριξη 247 βουλευτών από το σύνολο των 450.