Διεθνή

Ο Τραμπ έδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, νωρίς το πρωί της Τρίτης, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, έδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον αντικατέστησε με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, φέρνοντας σημαντική αλλαγή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του εν μέσω των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο φιλόδοξος κορυφαίος διπλωμάτης διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Πομπέο θα τον αντικαταστήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Τζίνα Χάσπελ, αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, θα τον διαδεχθεί, κάτι που την καθιστά την πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Σε δήλωση που δόθηκε στην Washington Post, ο Τραμπ επαίνεσε τόσο τον Πομπέο όσο και την Χάσπελ.

“Είμαι περήφανος να διορίσω το διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Μάικ Πομπέο, ως το νέο μας υπουργό”, είπε ο Τραμπ. “Ο Μάικ αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του στο West Point, διακρίθηκε στον αμερικανικό στρατό και αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Συνέχισε να υπηρετεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α. με αποδεδειγμένο ιστορικό εργασίας σε όλο το δρόμο του”.

Ο πρόεδρος συνέχισε: “Η Τζίνα Χάσπελ, αναπληρώτρια διευθύτρια της CIA, θα διοριστεί για να αντικαταστήσει τον διευθυντή Πομπέο και θα είναι ο πρώτη γυναικα διευθύντρια της CIA, ένα ιστορικό ορόσημο. Ο Μάικ και η Τζίνα εργάστηκαν μαζί για περισσότερο από ένα χρόνο και έχουν αναπτύξει έναν μεγάλο αμοιβαίο σεβασμό”.

Ο Τραμπ είχε επίσης επαινετικά λόγια και για τον Τίλερσον: “Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Ρεξ Τίλερσον για την υπηρεσία του. Πολλά επετεύχθησαν τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες και εύχομαι στον ίδιο τον εαυτό του και την οικογένειά του”.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει τσακωθεί πολλές φορές με τον Τίλερσον, τον οποίο θεωρεί ότι είναι πολύ “στενόμυαλος” στον τρόπο λειτουργίας του, θεώρησε ότι είναι σημαντικό να γίνει η αλλαγή τώρα, καθώς προετοιμάζεται για συνομιλίες με τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς και εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τη Washington Post.

“Είμαι βαθιά ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ που μου επέτρεψε να υπηρετήσω ως Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και για αυτήν την ευκαιρία να υπηρετήσω ως Υπουργός”, δήλωσε ο Πομπέο. “Η ηγεσία του έχει κάνει την Αμερική ασφαλέστερη και ανυπομονώ να εκπροσωπώ τον ίδιο και τον αμερικανικό λαό στον υπόλοιπο κόσμο για την περαιτέρω ευημερία της Αμερικής. Δουλεύοντας παράλληλα με τους μεγάλους άνδρες και τις γυναίκες της CIA, τους πιο αφοσιωμένους και ταλαντούχους δημοσίους υπαλλήλους που έχω συναντήσει, υπήρξε μια από τις μεγάλες τιμές της ζωής μου”.

Η Χάσπελ δήλωσε επίσης ότι ήταν ενθουσιασμένη για την προαγωγή της.

“Μετά από 30 χρόνια ως αξιωματούχος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, υπήρξε τιμή μου να υπηρετήσω ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια υπό τον Μάικ Πομπέο το προηγούμενο έτος”, ανέφερε. “Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Τραμπ για την ευκαιρία, και με δέχομαι με ταπεινότητα την εμπιστοσύνη του σε μένα, να διοριστώ ως η επόμενη Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης