Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα έθεσε επί τάπητος ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ανωτάτου επιπέδου, στις 10 Αυγούστου του 2017. Αν και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, όσο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Χέρμπερτ Μακμάστερ, τον αποθάρρυναν, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε, φέρνοντας ως παραδείγματα επιτυχούς στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική την εισβολή στη μικροσκοπική Γρενάδα (επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν) και τον Παναμά (επί Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου). Η σημαντική αυτή αποκάλυψη προέρχεται από ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press, το οποίο υπενθυμίζει ότι την επομένη, 11 Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σοκ σε εχθρούς και φίλους, κάνοντας δημοσίως λόγο για «στρατιωτική λύση» απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το ίδιο ζήτημα στον Κολομβιανό ομόλογό του, Μανουέλ Σάντος, και σε ηγέτες άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Τις σχετικές πληροφορίες του πρακτορείου επιβεβαιώνουν δύο Κολομβιανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Στο μεταξύ, η Κίνα διέθεσε νέο δάνειο, ύψους πέντε δισ. δολαρίων, στη Βενεζουέλα, η οικονομία της οποίας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Επιπροσθέτως, η Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης χορήγησε 250 εκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα για να στηρίξει την πετρελαϊκή της παραγωγή, που έχει συρρικνωθεί λόγω έλλειψης επενδύσεων, φαινομένων απάτης και φυγής ειδικών από τη χώρα. Η Κίνα έχει γίνει την τελευταία δεκαετία ο βασικός χρηματοδότης της Βενεζουέλας, αν και «πάγωσε» προ τριμήνου την οικονομική της βοήθεια, όταν το Καράκας ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών συνεργασίας λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.