Διεθνή

Πυροβολισμοί στο Στρασβούργο με τουλάχιστον τρεις νεκρούς

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου δέκα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, στην επίθεση ενόπλου το βράδυ της Τρίτης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης του Στρασβούργου, στη βορειοανατολική Γαλλία, όπου οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναζητούν ακόμα τον δράστη, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη κι έχει «ταυτοποιηθεί» από τις αρχές, ενώ η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας ανακοίνωσε πως διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις αρχές η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 19:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της πόλης. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας στρατιώτης, που χτυπήθηκε ελαφρά όταν εξοστρακίστηκε μια από τις σφαίρες του ενόπλου, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα το γαλλικό γενικό επιτελείο.

Ο δράστης της επίθεσης, που έχει φάκελο (fiché S, συντομογραφία του όρου Sûreté de l’Etat) συνεχίζει ακόμη να «αναζητείται» από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, υπογράμμισε η νομαρχία, η οποία προέτρεψε επιτακτικά τους πάντες στο Στρασβούργο να παραμείνουν «κλεισμένοι στα σπίτια τους».

Πριν διαφύγει, ο ένοπλος τραυματίστηκε από τις σφαίρες των ανδρών μιας στρατιωτικής περιπόλου που είχε αναπτυχθεί στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle και ήταν επιφορτισμένη με τη φρούρηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Κατά το επιτελείο, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον εξοστρακισμό μιας από τις σφαίρες του ενόπλου.

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν.

Είναι γνωστός στις αρχές για τη διάπραξη κακουργημάτων, υποθέσεις του «κοινού ποινικού δικαίου», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος έσπευσε αμέσως επιτόπου κατ’ εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους μετέβη μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στο Μποβό. Στο υπουργείο Εσωτερικών είχε ήδη ενεργοποιηθεί νωρίτερα με εντολή του πρωθυπουργού του, του Εντουάρ Φιλίπ, το διυπουργικό κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσεων.

Με ανάρτησή του στο Twitter πριν από λίγο, ο Μακρόν εξέφρασε την «αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο».

Η εισαγγελία του Παρισιού γνωστοποίησε παράλληλα ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ανθρωποκτονίες» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών» που θεωρεί ότι έχουν «τρομοκρατική» φύση και έκανε λόγο για «σύσταση και συμμορία».

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του, ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των πυροβολισμών στο Στρασβούργο, τους οποίους καταδικάζω απόλυτα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Στρασβούργο είναι εξ ορισμού η πόλη σύμβολο της ευρωπαϊκής ειρήνης και της δημοκρατίας. Των αξιών που υπερασπιζόμαστε πάντα. Η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας», καταλήγει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης