Site icon TrikalaVoice

Πως θα κάνουμε διακοπές το 2021

Ενα πράγμα είναι σίγουρο: η πραγματοποίηση κάποιου ταξιδιού το 2021 θα είναι ευκολότερη σε σχέση με το 2020. Περισσότερες πτήσεις θα απογειώνονται, ενώ θα υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός προορισμών που θα υποδέχεται επισκέπτες και λιγότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Ομως, όπως αρέσει στους στατιστικολόγους να λένε, «όλα θα ξεκινήσουν από μια πολύ χαμηλή βάση». Μετά από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι αεροπορικές εταιρείες έφτασαν σε αδιέξοδο, πολλές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους και εκείνες που επέτρεπαν την είσοδο σε ταξιδιώτες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς, ακόμη και η παραμικρή «χαλάρωση» αυτών των μέτρων θα είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή. Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, 115 από τους 217 προορισμούς, των οποίων την πορεία παρακολούθησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, είχαν αμβλύνει τους ταξιδιωτικούς τους περιορισμούς.

Τα συνολικά ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων υπερδιπλασιάστηκαν από 22% τον Απρίλιο σε 47% τον Αύγουστο.

Οι ταξιδιώτες φαίνονται έτοιμοι να ταξιδέψουν ξανά. Σύμφωνα με το Skyscanner, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξιδιωτικά πακέτα. Οι αναζητήσεις στην ιστοσελίδα αυξάνονται κάθε φορά που η Βρετανία αφαιρεί κάποια χώρα από τη λίστα καραντίνας. Στην Κίνα, όπου τα κρούσματα είναι ελάχιστα, τα εσωτερικά αεροπορικά ταξίδια πλησίασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι τον Αύγουστο.

Τρεις μεγάλες αλλαγές θα καθορίσουν τα ταξίδια το 2021. Η πρώτη αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια. Τα μικρά ταξιδιωτικά «διαλείμματα» πέρα από τα σύνορα θα παραμείνουν δύσκολα πραγματοποιήσιμα.

Καθώς οι χώρες θα ανοίγουν τα σύνορα τους, οι περισσότερες θα επιβάλλουν καραντίνες δύο εβδομάδων σε εισερχόμενους ταξιδιώτες, μετατρέποντας τα τριήμερα σε μια «οδύσσεια» 31 ημερών. Ως αποτέλεσμα, τα ταξίδια θα είναι λιγότερα και μεγαλύτερης διάρκειας.

Η Ταϊλάνδη για παράδειγμα, η οποία εξαρτάται από τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας για το 2019, επιθυμεί να υποδεχτεί και πάλι τουρίστες. Ομως, η βασική προϋπόθεση που θέτει είναι να μείνουν στη χώρα για τουλάχιστον 90 ημέρες. Και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της.

Η Ταϊλάνδη θέτει ως βασική προϋπόθεση για την είσοδο ταξιδιωτών να μένουν για τουλάχιστον 9ο ημέρες στη χώρα. © Shutterstock
Μια δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την απόσταση. Ο εσωτερικός τουρισμός θα ακμάσει το 2021. Οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν το έλλειμμα διεθνών επισκεπτών ενθαρρύνοντας τους πολίτες να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.

Στην Αμερική, οι αεροπορικές εταιρείες «στοιχηματίζουν» στη Χαβάη. Η Σιγκαπούρη δίνει στους πολίτες της 100 δολάρια για να τα δαπανήσουν σε τοπικά αξιοθέατα. Ακόμη και η αρχική σελίδα της Airbnb ενθαρρύνει τους πελάτες της να «ταξιδέψουν κάπου κοντά τους».

Οι παραθεριστές δεν θα είναι δύσκολο να πειστούν. Το να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό, ακόμη και αν είναι πρακτικά δυνατόν, θα συνεχίσει να αποτελεί μια μεγάλη ταλαιπωρία: τα αμέτρητα έντυπα, το αναγκαίο τεστ ανίχνευσης για τον Covid και ο κίνδυνος του να παραμείνουν παγιδευμένοι σε μια χώρα για πολύ καιρό, θα αποθαρρύνει τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Η τρίτη αλλαγή θα αφορά την ίδια τη «φύση» των διακοπών. Καθώς τα ταξίδια γίνονται ολοένα και λιγότερα, όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα βρουν μια ελκυστική εναλλακτική στο να δουλέψουν από κάπου -πολύ- καλύτερα από το σπίτι με λιγότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές θα συνεχιστούν πολύ μετά την ευρεία διάδοση ενός εμβολίου. Οι ταξιδιώτες θα συνηθίσουν τα μεγαλύτερα ταξίδια, την περισσότερη ευελιξία και τον συνδυασμό εργασίας και άνεσης.

Ο διεθνής τουρισμός θα ανακάμψει – αργά ή γρήγορα – στα επίπεδα του 2019. Ομως, ξεκινώντας από το 2021, σίγουρα θα φαίνεται διαφορετικός.

Πηγή: travelestate.gr με πληροφορίες από The Economist

Exit mobile version