Eρευνες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν επιδρούν αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα. Μήπως όμως την ενισχύουν κιόλας;
Η φήμη και η πραγματικότητα
Ενας από τους μύθους γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού είναι ότι έχει αρνητική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Αμερικανική ερευνητική ομάδα κατέληξε ωστόσο στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
Η φήμη δεν είναι καινούργια, αλλά διαδεδομένη: Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκαλούν στειρότητα στους άνδρες. Αρκετές μελέτες έχουν ωστόσο δείξει ότι αυτό δεν ισχύει.
Αμερικανοί επιστήμονες επιλήφθηκαν του θέματος και εξέτασαν σπερματοζωάρια πριν και μετά τον εμβολιασμό με mRNA. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.
Για τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Network, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι συνέκριναν δείγματα σπέρματος από 45 άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών που είχαν εμβολιαστεί με BioΝtech/Pfizer ή Moderna.
Τα δείγματα εξετάστηκαν 2-7 ημέρες πριν τον πρώτο εμβολιασμό και 70 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Οι ερευνητές δεν εντόπισαν διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος.
Εκτός από μια σημαντική λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους 8 συμμετέχοντες με αισθητά χαμηλά επίπεδα σπέρματος πριν τον εμβολιασμό διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση μετά τον εμβολιασμό.
Σε περίπτωση νόσησης
Μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ερωτική ζωή όσων νόσησαν;
Οι μετρήσεις των επιστημόνων δείχνουν σαφώς ότι ο εμβολιασμός δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο εάν τα εμβόλια βελτιώνουν πράγματι την ποιότητα του σπέρματος.
Και αυτό επειδή η παρατηρούμενη αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες απείχαν για αρκετό χρονικό διάστημα από σεξουαλικές επαφές πριν το δεύτερο δείγμα.
Επιπλέον, τα πρώτα δείγματα σπέρματος ελήφθησαν τον Δεκέμβριο, ενώ τα δεύτερα Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με μελέτες, η ποιότητα του σπέρματος αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι δηλαδή καλύτερη το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα.
Βέβαιο είναι πάντως ότι οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού δεν επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, συμπεραίνει η αμερικανική ερευνητική ομάδα.
Διαφορετική είναι ωστόσο η κατάσταση σε περίπτωση νόσησης με κοροναϊό, ο οποίος ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στη λίμπιντο και μάλιστα ακόμα και μετά την ανάρρωση.
Ηδη, το 2020, αμερικανοί και ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνδρες, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό, αντιμετώπισαν αργότερα μακροχρόνια προβλήματα στύσης.
«Συστήνω σε κάθε άνδρα να εμβολιαστεί»
Ο εμβολιασμός δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Andrology επιβεβαιώνει ότι οι άνδρες που έχουν αναρρώσει από Covid-19 αντιμετωπίζουν εξαπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και, σε σπάνιες περιπτώσεις, υπογονιμότητας.
Τα επιστημονικά αυτά συμπεράσματα δεν εκπλήσσουν, γράφει σε άρθρο στο The Conversation ο ουρολόγος Ράνγιτ Ραμασάμι.
Και άλλοι ιοί όπως της παρωτίτιδας ή ο Ζίκα ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή στους όρχεις και να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.
«Ο κίνδυνος υπογονιμότητας και στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται όσο σοβαρότερη είναι η νόσηση με κοροναϊό», λέει ο επιστήμονας. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συστήσω σε κάθε άνδρα να εμβολιαστεί».
Πηγή: Deutche Welle