Πρόβατα και αρχαιολόγοι φαίνεται πως βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία, έχοντας το δικό τους τομέα ευθύνης στην αρχαία Πομπηία.
Ένα κοπάδι πρόβατα βοηθά τους αρχαιολόγους μέσω της βοσκής να διατηρούν τα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας μετά την ολέθρια έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.
Από τη στιγμή που άρχισαν οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή, πριν από 250 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει τα δύο τρίτα της έκτασης των 660 στρεμμάτων της περιοχής.
Η διατήρηση των ανεξερεύνητων τομέων της αρχαίας πόλης, κόντρα στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν μεταξύ άλλων διάβρωση του εδάφους, είναι ύψιστης προτεραιότητας για όσους διαχειρίζονται τον αρχαιολογικό χώρο.
«Είναι πρόβλημα αν φυτρώνει χορτάρι και άλλα φυτά μέσα ή πάνω στους αρχαίους τοίχους και τα σπίτια. Οπότε προσπαθούμε να έχουμε μια βιώσιμη προσέγγιση στο όλο περιβάλλον προκειμένου να αποφύγουμε τη χρήση ουσιών», σημειώνει ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας.
Το κοπάδι 150 προβάτων επιστρατεύτηκε στο Regio V, τον βόρειο τομέα της αρχαίας πόλης, όπου οι χορταριασμένοι λόφοι είναι διάσπαρτοι ανάμεσα σε ερείπια αρχαίων σπιτιών και καταστημάτων.
Όπως σημειώνει ο Τσουχτρίγκελ, η πρωτοβουλία των προβάτων δε συμβάλλει στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οπωσδήποτε βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη διατήρηση του τοπίου καθαρού.
«Είναι επίσης κάτι που πραγματικά δίνει μια ιδέα πώς ήταν η Πομπηία όταν ανακαλύφθηκε ξανά. Υπήρχαν δάση, αμπελώνες, πρόβατα, όλο αυτό το αγροτικό περιβάλλον, και στη μέση βρισκόταν η Πομπηία», εξηγεί ο ίδιος.
Πηγή: CNN