Διεθνή

Σάλος με τον Ερντογάν: Νεκρό τον θέλουν στην Μ. Ανατολή – Διάψευση από τούρκικα ΜΜΕ

Σάλος έχει προκληθεί από την φήμη πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Συγκεκριμένα, η φήμη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας πέθανε από καρδιακή προσβολή κάνει τπον γύρω των ελληνικών, τουρκικών και ξένων ΜΜΕ.

Μέχρι στιγμής παρά τις φήμες περί θανάτου του Ερντογάν, το τουρκικό προεδρικό μέγαρο, παραμένει σιωπηλό, φουντώνοντας ακόμη περισσότερες τις φήμες.

Πως ξεκίνησαν όλα

Τα σενάρια περί απώλειας του «Σουλτάνου» φέρεται να ξεκίνησαν μετά την είσοδο Κούρδων στην εβραϊκή γλώσσα, στη Wikipedia, όπου έβαλαν ημερομηνία για το θάνατο του Ερντογάν, και έτσι η φήμη διαδόθηκε αστραπιαία μέσω των social media.

ΜΜΕ του Ισραήλ, πάντως, που παρακολουθούν την υπόθεση, μετέδωσαν πως ο Τούρκος ηγέτης βρίσκεται σε διακοπές και για το λόγο αυτό αμέσως έσπευσαν να διορθώσουν το λάθος στη Wikipedia, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο λήμμα «Ερντογάν».

Aραβικές ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν την φήμη του θανάτου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να γίνει αμέσως viral.

Στη Μέση Ανατολή κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Τούρκος πρόεδρος πέθανε από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ίδια μέσα ανέφεραν, μάλιστα, ότι γιατροί του Τούρκου ηγέτη πάλευαν γι’ αρκετή ώρα να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Διαψεύδει τις φήμες το Arab Turk

Τις φήμες διαψεύδει κατηγορηματικά η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλείται προεδρική πηγή. «Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση.

«Εκστρατεία» στο διαδίκτυο

Μάλιστα έχει πάρει τόσο μεγάλη έκταση η φήμη πως ο Ερντογάν πέθανε που οι χρήστες του Διαδικτύου ρωτούν αν αληθεύουν οι φήμες. Μάλιστα δημιουργήθηκαν hashtags, όπως #ErdoganDied η το #ErdoganHeartAttack.

Από την άλλη πλευρά αρκετοί  χρήστες του διαδικτύου και δημοσιογράφοι που καλούν άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διάδοση των φημών.

Τον έχουν… «πεθάνει» κι άλλες φορές

Πάντως δεν είναι η πρώτη που ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται νεκρός.

Το 2012, ο Ερντογάν είχε ακυρώσει μια δημόσια εμφάνισή του στην Κωνσταντινούπολη, με τις φήμες να οργιάζουν για την υγεία του, αφού μόλις δύο μήνες πριν είχε χειρουργηθεί στο έντερο.

Μεσολάβησαν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, ενώ και τον Μάιο του 2017 ο Τούρκος ηγέτης ακύρωσε αιφνιδιαστικά όλα τα επίσημα ραντεβού του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), μεταξύ αυτών και μιας επίσημης συνάντησης με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το αποκορύφωμα όμως ήρθε περίπου ένα μήνα μετά, με την γερμανική Bild να διερωτάται «πόσο άρρωστος είναι ο Ερντογάν;» Αφορμή για να… φουντώσουν οι φήμες για την υγεία του, ήταν η κατάρρευσή του και η μεταφορά του με φορείο λίγο αφότου είχε επισκεφθεί το τζαμί του Ατασεχίρ, στην ανατολική Κωνσταντινούπολη, για την πρωινή προσευχή.

in.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης