Διεθνή

Σεισμός Αλβανία: Παραμένουν ανοιχτές οι πληγές των κατοίκων

Οι ένοικοι σπιτιών που υπέστησαν ζημιές στον φονικό σεισμό της περασμένης Τρίτης στο Δυρράχιο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, διστάζουν να επιστρέψουν στα κτίσματα αυτά πριν λάβουν επιβεβαίωση από τις Αρχές πως είναι ασφαλές.

Σε μια πολυκατοικία, ομάδα δημοσιογράφων του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέβηκε τη σκάλα, γεμάτη τούβλα και σοβάδες, και είδε τοίχους που χάσκουν ανοιχτοί ή έχουν καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας υπνοδωμάτιο και μπάνια και άλλα δωμάτια.Τούβλα ήταν πεσμένα πάνω σε κρεβάτια. Ένα σαλόνι σε διαμέρισμα στην πρόσοψη δεν είχε πλέον τοίχο να το χωρίζει από τον εξωτερικό χώρο, ήταν ορατό από τον δρόμο.

Συνολικά 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν έπληξε την Αλβανία ο σεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα. Αφού εξασφάλισε προσωρινά καταλύματα για τους 6.300 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι -σε ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κοινωνικά κέντρα, ακόμη και σε σκηνές- η κυβέρνηση του Έντι Ράμα καλείται τώρα να συντονίσει τους ελέγχους της ασφάλειας των σεισμόπληκτων κτηρίων και την ανοικοδόμηση των σπιτιών.

Περίπου 70 ειδικοί, ανάμεσά τους 50 ξένοι, εργάζονται για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα των ζημιών ανά κτήριο.

Κάτοικοι που φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων ή ζουν ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητά τους επιστρέφουν διαρκώς στα διαμερίσματά τους, για να προστατεύσουν από εκείνους που αποπειρώνται να κλέψουν τα υπάρχοντά τους ή να πάρουν από εκεί υπάρχοντά τους, καθώς οι εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις εντείνουν την ανησυχία τους αλλά και την καταπόνηση των κτισμάτων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης