Διεθνή Ροή

Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, τα οποία με βάση τις αξιολογήσεις ομοτίμων δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο διεθνές ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σημαίνουν ότι ο κόσμος έχει ένα ακόμη αποτελεσματικό όπλο ενάντια στη θανατηφόρο πανδημία, δικαιολογώντας σε έναν βαθμό την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει το εμβόλιο χωρίς να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Τα αποτελέσματα, που κατέγραψε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι στη Μόσχα το οποίο ανέπτυξε το εμβόλιο και πραγματοποίησε τις κλινικές δοκιμές, ήταν σύμφωνα με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας που είχαν ανακοινωθεί στα προηγούμενα στάδια των κλινικών δοκιμών, οι οποίες διεξάγονται στη Μόσχα από τον Σεπτέμβριο.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει επικριθεί για ασυνήθιστη βιασύνη, απόκρυψη στοιχείων και έλλειψη διαφάνειας», δήλωσαν ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Reading και η καθηγήτρια Πόλι Ρόι, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο περιοδικό The Lancet.

«Αλλά το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι σαφές και αποδείχθηκε η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού», ανέφεραν οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη, προσθέτοντας ότι «ένα άλλο εμβόλιο μπορεί τώρα να συμμετάσχει στον αγώνα για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της COVID-19».

Τα αποτελέσματα βασίσθηκαν σε δεδομένα που προκύπτουν από 19.866 εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, στο 25% των οποίων είχε χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo), δήλωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γκαμαλέι Ντενίς Λογκουνόφ, στο περιοδικό The Lancet.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι από τη στιγμή που άρχισαν οι κλινικές δοκιμές στη Μόσχα καταγράφηκαν 16 περιπτώσεις με συμπτώματα της COVID-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 62 μεταξύ της ομάδας των ατόμων που πήραν εικονικό φάρμακο (placebo).

Αυτό έδειξε ότι μια δοσολογία δύο δόσεων του εμβολίου – δύο ενέσεις εμβολίου που βασίζονται σε δύο διαφορετικούς φορείς αδενοϊού, χορηγούμενες με χρονική απόσταση 21 ημερών η μία από την άλλη – ήταν κατά 91,6% αποτελεσματική έναντι των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού.

«Η Ρωσία είχε δίκιο»

Η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο τον Αύγουστο, πριν από την έναρξη της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, καθιστώντας την πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Του έδωσε το όνομα Sputnik V, όπως έλεγαν τον πρώτο δορυφόρο που εκτόξευσε στο Διάστημα η Σοβιετική Ένωση.

Ένας μικρός αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας άρχισαν πρώτοι να εμβολιάζονται σχεδόν αμέσως και μετά άρχισαν περισσότεροι εμβολιασμοί τον Δεκέμβριο, παρότι η πρόσβαση σε αυτούς περιοριζόταν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως καθηγητές, ιατροί και δημοσιογράφοι.

«Η Ρωσία είχε δίκιο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό, με αφορμή τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ο ίδιος είπε ότι υποστήριξαν την απόφαση της Ρωσίας να αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο Sputnik V στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής ενώ οι κλινικές δοκιμές ήταν ακόμη σε εξέλιξη και ανέφερε ότι ο σκεπτικισμός που είχε εκδηλωθεί με αφορμή αυτή την απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Το περιοδικό The Lancet έκανε μια πολύ αμερόληπτη δουλειά παρά τις κάποιες πολιτικές πιέσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν εκεί στο εξωτερικό».

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιασθεί μέχρι στιγμής στη Ρωσία είναι ακόμη μικρός. Οι αρχές έχουν επισημάνει κάποια πρώιμα ζητήματα που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγής του εμβολίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει χαμηλή προθυμία μεταξύ των Ρώσων για το εμβόλιο.

Η Ρωσία έχει ήδη κοινοποιήσει δεδομένα από τις δοκιμές της τρίτης φάσης στις ρυθμιστικές αρχές πολλών χωρών και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής έγκρισης του στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την έγκριση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ντμίτριεφ.

Αποτελεσματικό για άτομα άνω των 60

Σύμφωνα με το περιοδικό Lancet, ότι στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 2.144 εθελοντές άνω των 60 ετών και ο εμβολιασμός αποδείχθηκε ότι ήταν 91,8% αποτελεσματικός στην ηλικιακή αυτή ομάδα, ενώ δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχετίζονται με το Sputnik V.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης 100% αποτελεσματικό σε άτομα με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα από COVID-19, καθώς δεν υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στην ομάδα των 78 συμμετεχόντων που μολύνθηκαν και συμπτωματικά 21 ημέρες μετά τη χορήγηση του πρώτου εμβολίου.

Τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά κανένας δεν θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τον εμβολιασμό, αναφέρει το περιοδικό.

«Η αποτελεσματικότητα φαίνεται καλή, ακόμη και για άτομα άνω των 60» δήλωσε ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College London, προσθέτοντας ότι «είναι καλό να έχουμε κάτι επιπλέον στο παγκόσμιο οπλοστάσιο».

Οι συντάκτες της μελέτης, αναφέρουν ότι επειδή οι περιπτώσεις COVID-19 εντοπίστηκαν μόνο όταν οι συμμετέχοντες εθελοντές ανέφεραν συμπτώματα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας του Sputnik V σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις και περιπτώσεις που αφορούν την μετάδοση του ιού.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, η Ουγγαρία, τα ΗΑΕ και θα φθάσουν τις 25 έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF Κιρίλ Ντμίτριεφ.

«Η Ρωσία μπορεί να εξασφαλίσει το εμβόλιο σε 700 εκατ. ανθρώπους»

Η Ρωσία είναι σε θέση να εξασφαλίσει το Sputnik-V σε περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους το 2021, όπως δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και ανέλαβε την προώθησή του στο εξωτερικό.

«Υπάρχουν μερικοί περιορισμοί ως προς την παραγωγή του, γι’ αυτό εφέτος, το πιθανότερο είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το εμβόλιο για περίπου 700 εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ

Με πληροφορίες από Reuters, TASS

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης