Tη στρατηγική των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό μετέβαλαν η Γερμανία και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC). Τέλος βάζει το Βερολίνο στα υποχρεωτικά τεστ σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις λεγόμενες «περιοχές υψηλού κινδύνου», επιβάλλοντας υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα επί πέντε ημέρες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, χωρίς να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα της αλλαγής. Η γερμανική κυβέρνηση εστιάζει στις εξετάσεις ατόμων που είτε παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα είτε είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς. Κατά τους θερινούς μήνες τα τεστ διπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 900.000 ανά εβδομάδα. Η στρατηγική αποσκοπούσε κατά κύριο λόγο στον εντοπισμό όσων προσβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε χώρες του εξωτερικού. Μέχρι σήμερα, αυτοί οι ταξιδιώτες μπορούσαν να υποβληθούν σε δωρεάν διαγνωστική εξέταση σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν, εφόσον το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, να παραμείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.
Πλέον, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία από «χώρες υψηλού κινδύνου», όπως θεωρούνται τα περισσότερα κράτη εκτός Ε.Ε., θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα επί πέντε ημέρες προτού υποβληθούν σε τεστ, το οποίο πιθανώς δεν θα παρέχεται δωρεάν – εκτός αν συνταγογραφηθεί από γιατρό. Το Βερολίνο απαγόρευσε, εξάλλου, χθες, τις διαδηλώσεις κατά της επιβολής μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού που είχαν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, με ισχυρή συμμετοχή της Ακροδεξιάς, όπως μελών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Το αμερικανικό CDC άλλαξε, επίσης, τις συστάσεις του, ώστε να μην εξετάζονται άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, ακόμα και αν είχαν επαφή με κάποιο κρούσμα.