Στους δρόμους της Μπανγκόκ κατέβηκαν και χθες Ταϊλανδοί διαδηλωτές, παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην πόλη, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τις διαδηλώσεις της Τετάρτης. Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν σηκώσει τα χέρια τους σε χαιρετισμό με τρία δάκτυλα, κάτι που συμβολίζει το φοιτητικό κίνημα που διαμαρτύρεται. Νωρίτερα χθες, εκτός από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Μπανγκόκ, επιβλήθηκαν και άλλα δρακόντεια μέτρα με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων χιλιάδων πολιτών που ζητούν τον εκδημοκρατισμό στη χώρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον είκοσι ατόμων, μεταξύ των οποίων οι ηγετικές μορφές του δημοκρατικού κινήματος.
Τα νέα μέτρα απαγορεύουν συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων και οποιαδήποτε δημοσίευση στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα μπορούσε να «δημιουργήσει φόβο» ή να «θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια». Οι απαγορεύσεις συνιστούν την κυβερνητική απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις της Τετάρτης, όταν χιλιάδες Ταϊλανδοί απαίτησαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ακόμα και στον θεσμό της μοναρχίας.
Το βασίλειο, αξίζει να σημειωθεί, ήδη τελούσε υπό κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού. Ωστόσο, τα νέα μέτρα θεωρήθηκαν αναγκαία επειδή οι διαδηλωτές εμπόδισαν μία βασιλική αυτοκινητοπομπή, κάτι εντελώς αδιανόητο για τη χώρα. Η κυβέρνηση, αιτιολογώντας την απόφαση επιβολής νέων μέτρων στην Μπανγκόκ, επικαλέστηκε την οικονομική ζημία που υφίσταται η πρωτεύουσα, αλλά και τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) τα νέα μέτρα επιτρέπουν στην αστυνομία να κρατάει τους διαδηλωτές, χωρίς κατηγορίες, επί 30 ημέρες, και χωρίς να έχουν δικαίωμα επικοινωνίας με δικηγόρο ή με την οικογένειά τους. Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού τομέα του παρατηρητηρίου για την Ασία, τόνισε: «Το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και ειρηνικής συνάθροισης παραβιάζεται από μία κυβέρνηση που τώρα επιδεικνύει την πραγματικά δικτατορική της φύση».
Τέλος, ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις της Τετάρτης υπήρξαν απολύτως ειρηνικές και ότι οι συλλήψεις που έγιναν στόχευαν στην καταστολή κάθε αντιγνωμίας και στη δημιουργία τρόμου σε όποιον συμμερίζεται τις απόψεις των διαδηλωτών.