Διεθνή Ροή

Τελικά το χρήμα αγοράζει την ευτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

Τελικά το χρήμα πράγματι αγοράζει την ευτυχία, δείχνει  μια νέα έρευνα. Οι έως τώρα μελέτες είχαν δείξει ότι εφόσον ένα άτομο είχε εξασφαλίσει ετήσιο εισόδημα 75.000 δολαρίων, το να έχει περισσότερα χρήματα από αυτά δεν έκανε διαφορά στα επίπεδα της ευτυχίας του. Τώρα, μια έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα χρήματα σημαίνουν περισσότερη ευτυχία, τουλάχιστον έως τα επίπεδα των 500.000 δολαρίων τον χρόνο.

 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 33.391 ατόμων στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπίστωσε ότι η ευτυχία ενός ατόμου αυξάνεται όσο αυξάνονται τα εισοδήματά του και μάλιστα επιταχύνεται  όσο ο μισθός του ξεπερνά τα 100.000 δολάρια τον χρόνο. Προϋπόθεση είναι το άτομο αυτό να είχε ένα ελάχιστο επίπεδο ευτυχίας έτσι και αλλιώς.

Η επίδραση της αύξησης των μισθών στα επίπεδα της ευτυχίας μετρήθηκε έως τα 500.000 δολάρια τον χρόνο, με τους ερευνητές να μην έχουν επαρκή στοιχεία πέραν αυτών των επιπέδων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ανατρέπουν την περίφημη μελέτη του ψυχολόγου Daniel Kahneman και του οικονομολόγου Angus Deaton, του 2010, η οποία είχε ισχυριστεί ότι η ευτυχία αυξάνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα, αλλά η σχέση αρχίζει να «χαλαρώνει» γύρω στα 60.000 με 90.000 δολάρια τον χρόνο.

Ο ίδιος ο Kahneman επανεξέτασε αυτή τη μελέτη του, σε συνεργασία με τον διδακτορικό φοιτητή του Χάρβαρντ Matthew Killingsworth και βρήκε ότι τελικά η ευτυχία συνεχίζει να αυξάνεται όσο αυξάνονται τα χρήματα, τουλάχιστον έως τα 500.000 δολάρια.

Εξαίρεση αποτελεί το 20% των πιο δυστυχισμένων ανθρώπων, στους οποίους η ευτυχία τους σταματά να αυξάνεται με το χρήμα, αλλά μόνο όταν έχουν φτάσει στα 100.000 δολάρια τον χρόνο.

«Για τους πολύ φτωχούς ανθρώπους, είναι ξεκάθαρο ότι το χρήμα βοηθά πολύ», είπε ο Killingsworth στο New Scientist. «Αλλά αν έχεις ένα αξιοπρεπές εισόδημα και είσαι ακόμα δυστυχής, η πηγή της δυστυχίας σου είναι πιθανότατα κάτι που το χρήμα δεν μπορεί να διορθώσει».

Όμως, η έρευνα διαπίστωσε παράλληλα ότι ο συναισθηματικός αντίκτυπος των περισσότερων χρημάτων για ένα άτομο είναι μικρός σε σχέση με την ευτυχία που φέρνουν άλλα πράγματα. Και αυτά μπορεί να είναι μέχρι και κάτι απλό, όπως δύο μέρες χωρίς δουλειά στο τέλος της εβδομάδας.
Για να πραγματοποιήσουν την έρευνα, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μετρούν τα επίπεδα της ευτυχίας τους αρκετές φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή.

moneyreview.gr 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης