Site icon TrikalaVoice

Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» που εφαρμόζεται στη Βρετανία για τον κορωνοϊό

Με έκπληξη αλλά και ανησυχία παρατηρούνοι πολίτες του υπόλοιπου πλανήτη τον τρόπο που επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο και ο πρωθυπουργός του Μπόρις Τζόνσον να διαχειριστούν την παγκόσμια απειλή του κορωνοϊού.

Κι ενώ όλος ο πλανήτης έχει περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις του στις πλέον απαραίτητες, η είδηση ότι 26.000 φαν  συνωστίστηκαν σε στάδιο της Ουαλίας για να παρακολουθήσουν τη συναυλία των Stereophonics, μαρτυρά μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του θέματος.

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία δείχνει να κινείται στον εξής άξονα: αφού, πλέον, η μετάδοση του ιού γίνεται ήδη μέσα στην κοινότητα, δεν έχουν νόημα μέτρα καραντίνας.

Ο στόχος, όπως αναφέρον αναλυτές είναι αφενός να καταστεί πιο αργή η εξάπλωση (πιο ομαλή  καμπύλη), με παράλληλη διαμόρφωση «ανοσίας αγέλης» (herd immunity) σταδιακά μέσα από αυτούς που θα νοσήσουν με ήπια συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, δήλωσε ότι ένας βαθμός «ανοσίας της αγέλης» θα βοηθήσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Sir Patrick, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βρετανίας θα χρειαστεί να εκτεθούν στον κορωνοϊό, προκειμένου η ανοσία της αγέλης να τους προστατεύσει στο μέλλον». Διαφορετικά, είπε, αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να γίνει μια ετήσια πληγή στις κοινότητές μας.

Τι είναι η «ανοσία της αγέλης»

«Ανοσία της αγέλης» είναι όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης – και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph, εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το κορωνοϊό, η «ανοσία της αγέλης» εξαρτάται από αρκετούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της νόσου.

Ο Sir Patrick δήλωσε στο Sky News ότι περίπου το 60% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να μολυνθεί από κορωνοϊό, προκειμένου η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία από τα μελλοντικά κρούσματα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εκτεθεί στον κορωνοϊό (τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 1.543 και οι νεκροί 37, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση) και θα έχουν αποκτήσει ανοσία και ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κινούνται ελεύθερα.

Ενώ αυτή η έκθεση συνεχίζεται, η Βρετανική Κυβέρνηση ελπίζει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι.

Δημιουργώντας ένα «δακτύλιο ανοσοποιημένων ανθρώπων» για την προστασία των ευάλωτων

Και σε κάποιο σημείο, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας θα «κουκουλωθούν» από τον ιό, λέγοντας ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και να μειώνουν την κοινωνική επαφή, ανεξάρτητα από το εάν είναι άρρωστοι ή όχι.

Αντιδράσεις

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, αμφισβήτησε την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την επιστήμη αυτού του ιού, δεν υπήρχε στον πληθυσμό μας για αρκετό καιρό για να μάθουμε τι κάνει με ανοσολογικούς όρους».

«Κάθε ιός λειτουργεί διαφορετικά στο σώμα σας και διεγείρει ένα διαφορετικό ανοσολογικό προφίλ. Μπορούμε να μιλήσουμε για θεωρίες, αλλά επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε πραγματικά μια κατάσταση όπου πρέπει να δούμε δράση».
Επιπλέον, ο Άντονι Κοστέλο, καθηγητής της διεθνούς παιδικής υγείας και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου του Λονδίνου για την Παγκόσμια Υγεία, αμφισβήτησε την τακτική.

«Η ιδέα ότι οι χώρες πρέπει να μετατοπιστούν από τον περιορισμό σε μετριασμό είναι λανθασμένη και επικίνδυνη»  δήλωσε ο  Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Costello δήλωσε ότι η Βρετανική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιτρέποντας σε ένα ποσοστό του πληθυσμού να κολλήσει τον ιό και να αποκτήσει ανοσία «θα μπλοκάρει μια δεύτερη αιχμή σε αρκετούς μήνες».

«Αυτή δεν είναι μια στρατηγική. Είναι παράδοση», είπε παραθέτοντας μια σειρά από ερωτήματα:

«Θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της άμεσης επιδημίας και θα προκαλέσει περισσότερες μολύνσεις και θανάτους στο εγγύς μέλλον; Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι αποβάλλουν τον ιό νωρίς και ότι τα άτομα χωρίς συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική εξάπλωση …»

Επίσης, διερωτήθηκε κατά πόσο «ο κορωνοϊός προκαλεί ισχυρή ανοσία της αγέλης ή είναι σαν την γρίπη, όπου εμφανίζονται νέες μορφές κάθε χρόνο που χρειάζονται επανειλημμένα εμβόλια; Έχουμε πολλά να μάθουμε για τις ανοσολογικές αντιδράσεις του κορωνοϊού».

Είπε ότι υπάρχει επίσης ένα επιχείρημα για να δούμε τι συνέβη στην Κίνα, όπου η επιδημία εκεί έχει περιοριστεί «μετά από 7 εβδομάδες έντονης εθνικής προσπάθειας».

Ο καθηγητής Κοστέλο πρότεινε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε την έξαρση της επιδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με εθνική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά προληπτικά μέτρα (αν τα στοιχεία είναι ισχυρά, αβέβαια ή αδύναμα) και να ανησυχούμε για την ανοσία της αγέλης όταν έχουμε περισσότερες αποδείξεις»

Σημείωσε δε ότι: «Τα εμβόλια είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος για να αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης, χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με την ίδια την ασθένεια» και κατέληξε με το ερώτημα:«Είναι ηθική η υιοθέτηση μιας πολιτικής που απειλεί με άμεσα θύματα με βάση ένα αβέβαιο μελλοντικό όφελος;».

Αναδίπλωση Τζόνσον

Παρά την επιμονή του Μπόρις Τζόνσον να μην κλείσει τα σχολεία και να επιβάλει τους σημαντικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στους πολίτες τους τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προειδοποίηση επιστημόνων ότι με τη στρατηγική που ακολουθούσε μέχρι χθες η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη με το θάνατο 260.000 πολιτών.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα κατά του νέου κορωνοϊού στο Imperial College, που συγκαταλέγεται μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, η στρατηγική της «καταστολής της επιδημίας» με μέτρα κοινωνικής απομόνωσης σαν αυτά που εξήγγειλε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός για περίοδο έως 18 μήνες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη στρατηγική του «μετριασμού» της έξαρσης του ιού.

Οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τρέχουσα απειλή για τη δημόσια υγεία είναι η πιο σοβαρή από τέτοιου είδους ιό από την εποχή της ισπανικής γρίπης του 1918 με τα εκατομμύρια θυμάτων.

Προσθέτουν ότι η προσπάθεια καταστολής του κορωνοϊού με περιοριστικά μέτρα είναι «η μόνη βιώσιμη στρατηγική» αυτή τη στιγμή, έστω και αν «οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πολιτικής θα είναι βαθιές».

Οι επιστήμονες του λονδρέζικου πανεπιστημίου ανέφεραν: «Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα ήδη, αλλά ακόμα και εκείνες οι χώρες σε ένα νωρίτερο στάδιο της επιδημίας τους, (όπως το Ην. Βασίλειο) θα χρειαστεί να τα υιοθετήσουν σύντομα».

Αν και η στρατηγική αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα, σημειώνει η έκθεση, η τακτική του μετριασμού της επιδημίας που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση θα δημιουργούσε απαιτήσεις από το εθνικό σύστημα υγείας που θα υπερέβαιναν οκτώ φορές τις δυνατότητές του, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 260.000 ανθρώπων.

Η έκθεση των επιστημόνων του Imperial College βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων για τις πιέσεις στο σύστημα υγείας στη Λομβαρδία.

Exit mobile version