Πριν από περίπου δύο μήνες η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε με ιδιαίτερη αγωνία τα πρωτοσέλιδα, που έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για αγοραπωλησία πυραύλων S-400. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κολοσσός αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport, γνωστοποίησε ότι η σύμβαση υπογράφηκε σήμερα, χωρίς ωστόσο να τεθεί ακόμα σε ισχύ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα.
«Η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport Aleksey Mikheev στους δημοσιογράφους την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, παραμένουν τεχνικά ζητήματα».
«Θα ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες μας αγοράζοντας αντιπυραυλικά συστήματα S-400 και παράλληλα θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα πυραυλικής άμυνας και αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς και τα δικά μας δορυφορικά συστήματα», είχε επισημάνει πριν δύο μήνες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
Λίγο αργότερα ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είπε πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400. «Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως» είπε ο Τσεμέζοφ επισημαίνοντας ότι «από την μια πλευρά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα: η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο» κατέληξε ο Τσεμέζοφ.
Μερικές μέρες μετά έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με ανησυχία το συγκεκριμένο θέμα. «Μια απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα συνιστούσε αιτία ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είχε δηλώσει ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ. «Υπήρξε ένα δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.
Ακούγοντας αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ήταν φυσικό αντέδρασε: «Γιατί ανησυχούν; Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να προασπίσει τη δική της ασφάλεια. Όσον αφορά τη χρήση άλλων οπλικών συστημάτων δεν εκδηλώνουν καμία ανησυχία, αλλά στην περίπτωση των συστημάτων S-400 δείχνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει λόγος εκνευρισμού» και επιβεβαιώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί».
Το S-400 είναι το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.