Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη-κλειδί Σνιχούριβκα, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Χερσώνας, την ώρα που το Κίεβο διαμηνύει ότι η προέλαση στην περιοχή είναι διμέτωπη. Ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την πόλη -που έως τώρα συνιστούσε το μεγαλύτερο κέρδος της Μόσχας κατά τη διάρκεια της εισβολής-, ωστόσο η όλη διαδικασία ενδέχεται να έχει διάρκεια πολλών εβδομάδων.
Η ρωσική ανακοίνωση περί αποχώρησης θεωρήθηκε ως σημαντική οπισθοχώρηση για το Κρεμλίνο, αν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι, προειδοποιώντας ότι αυτός ο ελιγμός δεν αποκλείεται να κρύβει μία σειρά από παγίδες.
Έως το βράδυ της Πέμπτης, δεν υπήρχαν αποδείξεις για οποιαδήποτε μαζική ρωσική απόσυρση από τη Χερσώνα.
Ο γενικός διοικητής του στρατού της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα περί απόσυρσης, τόνισε ωστόσο ότι οι δικές του δυνάμεις είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Ο στρατηγός Ζαλούζνι είπε ότι οι στρατιώτες του είχαν προχωρήσει σε δύο μέτωπα στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, ανακτώντας τον έλεγχο 12 οικισμών. Τα κέρδη αυτά εκτείνονται σε 7 χιλιόμετρα και σημειώθηκαν «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας», καθώς τα στρατεύματα προέλαυναν κατά μήκος ενός βορειοανατολικού άξονα και ενός παραπλήσιου δυτικού άξονα.
Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ντόπιους να υποδέχονται Ουκρανούς στρατιώτες σε μια πλατεία, προφανώς μετά την είσοδό τους στην πόλη Σνιχουρίβκα, η οποία γεωγραφικά βρίσκεται σε μια σημαντική οδική διασταύρωση για την περιοχή του Μικολάιβ.
Σύμφωνα με άλλο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας αργότερα την Πέμπτη, στο τμήμα της περιοχής του Μικολάιβ, που κατείχε η Ρωσία, δεν υπήρχαν πλέον Ρώσοι στρατιώτες.
Το BBC, σε σχετικό ρεπορτάζ του, επισημαίνει ότι δεν ήταν δυνατό να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις λεπτομέρειες των τελευταίων εδαφικών κερδών, ωστόσο οι αναφορές αυτές προκύπτουν έπειτα από εβδομάδες σταθερής προόδου για τον ουκρανικό στρατό.
Η Χερσώνα ήταν η πρώτη -και μοναδική- περιφερειακή πρωτεύουσα που έπεσε στα χέρια της Ρωσίας μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θεωρούνταν από το Κρεμλίνο ως ρωσικό έδαφος μετά από τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Την Τετάρτη, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να τροφοδοτήσει την πόλη, λέγοντας ότι θα αποχωρήσει από τη δυτική όχθη του Δνείπερου.
Ο στρατηγός της Ουκρανίας Ζαλούζνι είπε ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να φύγει, καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού της καταστράφηκαν και τα συστήματα διοίκησής της διακόπηκαν.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είπε ότι είναι σαφές ότι η Ρωσία υφίσταται «σφοδρή πίεση», αλλά ότι είναι σημαντικό να δούμε «πώς εξελίσσεται η κατάσταση επί του πεδίου».
Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέλει να μετατρέψει τη Χερσώνα σε «πόλη του θανάτου», αφήνοντας νάρκες και βομβαρδίζοντας από μακριά.
Με πληροφορίες από BBC