Νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, αλλά και την ανάκληση του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον από τη Μόσχα, προκάλεσε η δημοσιοποίηση έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που υποστηρίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξουσιοδότησε επιχειρήσεις επηρεασμού των Αμερικανών ψηφοφόρων προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ και εναντίον του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για διάφορες κακόβουλες, κατ’ αυτόν, πράξεις του Ρώσου ομολόγου του. Σε ερώτηση περί του είδους των αμερικανικών αντιποίνων, απάντησε: «Το τι είδους τίμημα θα πληρώσει, θα το δείτε σύντομα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υποστήριξε ότι, σε πείσμα των διαφορών μεταξύ των δύο κρατών, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας για θέματα όπου τα συμφέροντά τους συμπίπτουν, αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών σχετικά με τη γνώμη που τρέφει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν τον θεωρεί «φονιά», απάντησε: «Ναι, το πιστεύω». Επειτα από αυτήν την τοποθέτηση, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον ανακλήθηκε στη Μόσχα προκειμένου να «αναλυθούν οι μελλοντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ». Υψηλούς τόνους διατήρησε ακολούθως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, που δήλωσε ότι «σίγουρα οι Ρώσοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».
Η επίμαχη και μέχρι πρότινος απόρρητη έκθεση δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα την Τρίτη από το Γραφείο της διευθύντριας Μυστικών Υπηρεσιών Εϊβριλ Χέινς. Σύμφωνα με την έκθεση, η Μόσχα προσπάθησε να αμαυρώσει την εικόνα του Μπάιντεν με τη διάδοση αβάσιμων κατηγοριών περί διαφθοράς, ιδιαίτερα σε σχέση με δραστηριότητες του γιου του στην Ουκρανία. Αν και δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι γνωστό ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι συναντήθηκε κατ’ επανάληψιν με τον Ουκρανό, φιλορώσο βουλευτή Αντρέι Ντέρκατς, ο οποίος είχε δώσει στη δημοσιότητα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Μπάιντεν.
Πάντως, οι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναγνωρίζουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοσδήποτε ξένος παράγοντας επιχείρησε να παρέμβει στις εκλογές αλλοιώνοντας ψηφοδέλτια, εκλογικά αποτελέσματα ή επεμβαίνοντας σε οποιαδήποτε τεχνική πλευρά της εκλογικής διαδικασίας».
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «απολύτως αβάσιμα και αναπόδεικτα συμπεράσματα», τα οποία αξιοποιούνται «ως πρόφαση για να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων» εναντίον της χώρας του. «Η Ρωσία δεν παρενέβη σε προηγούμενες εκλογές και δεν αναμείχθηκε στις εκλογές του 2020», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών γίνεται αναφορά στο Ιράν, το οποίο κατηγορείται για προσπάθειες παρέμβασης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ του Τζο Μπάιντεν με εντολή του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οσο για την Κίνα, αναφέρεται ότι η ηγεσία της «εξέτασε το ενδεχόμενο» παρέμβασης με επιχειρήσεις επηρεασμού της αμερικανικής κοινής γνώμης, αλλά τελικά «δεν προχώρησε» σε κάτι τέτοιο.