3 Δεκεμβρίου 1992- Ο Neil Papworth, ένας 22χρονος προγραμματιστής, χρησιμοποιεί έναν προσωπικό υπολογιστή για να στείλει το SMS «Καλά Χριστούγεννα» στο κινητό τηλέφωνο ενός συναδέλφου του, που εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι.
«Δεν είχα την αίσθηση ότι επρόκειτο για μια σπουδαία στιγμή», θα έλεγε χρόνια αργότερα. «Στα μάτια μου, ήταν απλά ότι τελείωνα τη δουλειά μου για εκείνη την ημέρα και βεβαιωνόμουν ότι το λογισμικό που αναπτύσσαμε για μια ολόκληρη χρονιά λειτουργούσε κανονικά». Όμως ήταν μία σπουδαία στιγμή. Εκείνο το SMS ήταν το πρώτο στην ιστορία.
Και βέβαια, έμεινε αναπάντητο. Ο συνάδελφός του Papworth που έλαβε το μήνυμα, ο Richard Jarvis, είχε ένα κινητό Orbitel 901, που μόλις είχε κυκλοφορήσει στην αγορά. Ζύγιζε 2,1 κιλά, δηλαδή περίπου όσο 12 iPhone σήμερα και δεν είχε τη δυνατότητα αποστολής SMS. Τότε, τα κινητά χρησιμοποιούνταν μόνο για τηλεφωνήματα.
Ο Papworth δούλευε για την ανενεργή σήμερα αγγλογαλλική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής Sema Group Telecoms και ήταν μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το κέντρο υπηρεσιών SMS για λογαριασμό της Vodafone UK.
Ένα χρόνο αργότερα, η Nokia κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα SMS, αλλά τα μηνύματα μπορούσαν να σταλούν μόνο σε κινητά που χρησιμοποιούσαν το ίδιο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες κινητής θα επέτρεπαν στους πελάτες τους να στέλνουν SMS σε αντίπαλες εταιρείες το 1999.
Όμως τα SMS δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν ήταν μόνο το μέγιστο όριο των 160 χαρακτήρων, αλλά και ότι ο χρήστης έπρεπε να δακτυλογραφήσει χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο των συσκευών της εποχής, που είχε μόνο αριθμούς. Κάθε αριθμός αντιστοιχούσε σε τρία γράμματα και έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος ήθελε να πληκτρολογήσει το γράμμα «Γ», έπρεπε να πατήσει τρεις φορές το πλήκτρο «1».
Παρά τη δυσκολία αυτή, τα SMS σύντομα απογειώθηκαν. Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας τους, στέλνονταν δισεκατομμύρια τέτοια μηνύματα, αφού οι περισσότεροι κάτοχοι κινητών είχαν μάθει να δακτυλογραφούν στο πληκτρολόγιο με τους αριθμούς με εντυπωσιακή ταχύτητα. Ήταν τότε που άρχισε να εξαπλώνεται η χρήση συντομογραφιών (όπως το LOL) και των emoticons όπως το :-), για οικονομία χώρου και κινήσεων στα SMS.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη γενέτειρα των γραπτών μηνυμάτων, τα SMS εκτοξεύτηκαν και έως τον Φεβρουάριο του 2001, περίπου ένα δισεκατομμύριο τέτοια μηνύματα αποστέλλονταν κάθε μήνα, με τους χρήστες να πληρώνουν 10 πένες ανά μήνυμα, παράγοντας περίπου 100 εκατομμύρια λίρες τον μήνα για τις εταιρείες κινητής. Μέχρι το 2010, η International Telecommunications Union ανέφερε ότι αποστέλλονταν 200.000 SMS κάθε λεπτό.
Τα SMS άρχισαν να μειώνονται από το 2012, με την άνοδο των texts και των μηνυμάτων μέσω εφαρμογών όπως είναι το WhatsApp.
Σύμφωνα με τη Statista, το 2021 στάλθηκαν 40 δισεκατομμύρια μηνύματα SMS στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 150 δισεκατομμύρια το 2012. Αντιθέτως, καθημερινά αποστέλλονται 100 δισεκατομμύρια μηνύματα WhatsApp παγκοσμίως.
moneyreview.gr