Site icon TrikalaVoice

Eνα ακόμη βήμα για τη θεραπεία της φαλάκρας

Ένα ακόμη βήμα στη προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της τριχόπτωσης και της απώλειας των μαλλιών πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Ιαπωνία.

 

Το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να φωτίσουμε τους μοριακούς μηχανισμούς της ανάπτυξης της ανθρώπινης τρίχας αλλά και εκείνους της πτώσης των μαλλιών δεν έχει επιτρέψει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές και μόνιμου χαρακτήρα θεραπείες για τη φαλάκρα. Κάθε τρίχα αποτελείται από ένα θύλακα (ρίζα) και κάθε θύλακας σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ένα μίνι όργανο του οργανισμού που διαθέτει το δικό του μηχανισμό και ρυθμό ανάπτυξης και διαθέτει επίσης το δικό του προσδόκιμο ζωής. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα κατάφερε να αναδημιουργήσει στο εργαστήριο κύτταρα ανθρώπινης τρίχας. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν πλήρως ανεπτυγμένους θύλακες τριχών και στη συνέχεια εμφύτευσαν στους θύλακες μια φαρμακευτική ουσία για να ενισχύσουν το φυσικό χρώμα των υπό ανάπτυξη μαλλιών.

Τα τεχνητά κύτταρα Κλειδί στην επιτυχή έκβαση της έρευνας ήταν η δημιουργία από τους ερευνητές δερματικών οργανοειδών. Με τον όρο οργανοειδή ονομάζουμε οργανωμένες ομάδες κυττάρων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο στα εργαστήρια. Τα οργανοειδή έχουν ως βασικό συστατικό κύτταρα ιστών ενηλίκων ατόμων ή βλαστοκύτταρα από έμβρυα. Τα οργανοειδή μπορούν να αυτο-οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμούνται τα ανατομικά και άλλα χαρακτηριστικά του οργάνου από τον ιστό του οποίου δημιουργήθηκαν. «Τα οργανοειδή είναι ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για να φωτιστούν οι μηχανισμοί δημιουργίας και μορφοποίησης των θυλάκων της τρίχας» αναφέρει ο δρ. Τατσούτο Καγκεγιάμα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο τύπους εμβρυϊκών κυττάρων για να αναπτύξουν θύλακες. Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της καλλιέργειας των θυλάκων αναπτύχθηκαν θύλακες μήκους τριών χιλιοστών. Καθώς οι θύλακες αναπτύσσονταν οι ερευνητές παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τη διαδικασία σχηματισμού των θυλάκων καθώς και την εξέλιξη της απόκτησης της απόχρωσης τους. Έτσι εντοπίστηκαν μια σειρά από άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις χημικές διεργασίες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Στα πειράματα που έκαναν στη συνέχεια οι ερευνητές, μεταμοσχεύοντας τα δερματικά οργανοειδή, πέτυχαν την αναγέννηση των τριχών και μάλιστα σε συνεχείς επαναλαμβανόμενες προσπάθειες. Οι ερευνητές προσπαθούν σε πρώτη φάση να βρουν τρόπο να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή η εργασία τους και να αναπτυχθούν νέες θεραπείες αποτελεσματικής αναγέννησης των μαλλιών. Σε δεύτερο επίπεδο θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν πώς θα βελτιστοποιήσουν τη μέθοδο καλλιέργειας οργανοειδών που ανέπτυξαν για τη παραγωγή και άλλων τύπων κυττάρων με στόχο την αναγέννηση δοντιών ή άλλων οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Πηγή: Protagon.gr

Exit mobile version