Site icon TrikalaVoice

Οι Τούρκοι βγάζουν στο «σφυρί» νησί στο Αιγαίο

Ένα νησί, με πλούσια ιστορία όπου έλαβε χώρα μια από τις σημαντικότερες μάχες του Πελοποννησιακού πολέμου, βγάζουν σε πλειστηριασμό οι τουρκικές αρχές. Ο λόγος για το νησί Γκαρίπ στη Σμύρνη, μέρος του συμπλέγματος των αρχαίων Αργινουσών.

 

 

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα που αναφέρονται στο θέμα ο πλειστηριασμός θα λάβει χώρα σήμερα, ενώ τονίζεται ότι στο συγκεκριμένο νησί που απέχει μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Σμύρνη. Ακόμη αναφέρεται ακόμη ότι σε αυτό θα χτιστούν τρία πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες σε σχήμα… φεγγαριού και αστεριού που συμβολίζουν την Τουρκική δημοκρατία.

Η εμπλοκή Γκιουλέν

Το νησί βγαίνει στο σφυρί από συγκεκριμένη υπηρεσία του τουρκικού κράτους που το κατέσχεσε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του, που ήταν μια εταιρεία που συνδεόταν με την οργάνωση FETO των Γκιουλενιστών. Μετά τη ρήξη του Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν το 2010 τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονταν με την οργάνωση κατασχέθηκαν.

Η Ελληνική του ιστορία

Το νησί, που είναι το μικρότερο από τα δύο νησιά Garip – που σημαίνει παράξενο στα τουρκικά – έχει όμως την δική του ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία που συνδέεται με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αρχαιολόγοι θεωρούσαν ότι τα συγκεκριμένα νησιά, είναι τα αναφερόμενα από τον Ξενοφώντα νησιά των Αργινουσών, όπου έλαβε χώρα μια μεγάλη μάχη μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Τα νησιά των Αργινουσών βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της Τουρκίας.

Οι αρχαίες ιστορικές πηγές αναφέρονται σε τρία νησιά των Αργινουσών, αλλά η ακριβής θέση του τρίτου ήταν επί μακρόν ασαφής. Οι ερευνητές έκαναν γεωτρήσεις στο έδαφος και χρησιμοποίησαν γεωλογικά στοιχεία για να αποκαλύψουν ότι αυτό που σήμερα είναι μια χερσόνησος ήταν κάποτε ένα νησί.

Κάποια στιγμή πριν από τα τέλη του Μεσαίωνα, σχηματίστηκε μια χερσαία γέφυρα μεταξύ νησιού και ακτής. Ένας οθωμανικός χάρτης του 16ου αιώνα δείχνει ότι το νησί είχε ήδη μετατραπεί σε χερσόνησο από εκείνο το σημείο. Φαίνεται ότι το νησί μπορεί να είχε συνδεθεί με την ηπειρωτική χώρα μέσω αποθέσεων που σχηματίστηκαν σε ένα στενό φυσικό κανάλι, πιθανώς ως αποτέλεσμα σεισμών ή της διάβρωσης των γεωργικών αγρών της ηπειρωτικής χώρας.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα βυθισμένα υπολείμματα ενός αρχαίου λιμανιού της ελληνιστικής περιόδου (323 π.Χ. έως το 31 μ.Χ.) σε κοντινή απόσταση, άλλη μια ένδειξη ότι η χερσόνησος ήταν κάποτε ένα νησί.

Ιστορική μάχη

Η Ναυμαχία στις Αργινούσες (νησιά στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι από τη Λέσβο) έγινε το 406 π.Χ. κατά τα τέλη του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ οκτώ Αθηναίων στρατηγών που ηγούνταν 155 τριήρεων και του Σπαρτιάτη Καλλικρατίδα που ηγείτο 120 αντίστοιχων πολεμικών πλοίων.

Η ναυμαχία έληξε με νίκη των Αθηναϊκών δυνάμεων και το αποτέλεσμα προκάλεσε πρόταση συνθηκολόγησης από τη Σπάρτη, απορρίφθηκε όμως από την Αθήνα ως ασύμφορη, αφού προϋπόθετε να παραμείνουν στην πελοποννησιακή συμμαχία πολλά νησιά του Αιγαίου και πόλεις της Ιωνίας που είχαν στο μεταξύ αλλάξει στρατόπεδο. Επιπλέον, η νίκη αμαυρώθηκε από την εκτέλεση των νικητών Αθηναίων στρατηγών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή δεν μπόρεσαν μετά να διασώσουν τους ναυαγούς και δεν περισυνέλεξαν τις σορούς 5.000 συμπολεμιστών τους.

newsbomb.gr

 

Exit mobile version