Δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, Χαμάς και Ισραήλ κατέληξαν προφορικά σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Χθες το απόγευμα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως μέλη της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης και αντιπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης και της Μοσάντ «έδωσαν τα χέρια» μετά και τη μεσολάβηση τρίτων χωρών όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ για μία συμφωνία εκεχειρίας, η οποία αναμένεται αρχικά να διαρκέσει έξι εβδομάδες.
Πάντως, η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας.
Οι τρεις φάσεις
Κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία κατά τον Καταριανό πρωθυπουργό θα είναι η Κυριακή 19 Ιανουαρίου, οι Παλαιστίνιοι θα ελευθερώσουν 4 ανθρώπους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Συνολικά, στην πρώτη φάση, θα απελευθερωθούν 33 όμηροι συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών άνω των 50 ετών.
Οταν ελευθερωθούν οι ζωντανοί όμηροι, θα δοθούν και οι σοροί όσων έχασαν τη ζωή τους, με τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Ταυτόχρονα, προβλέπεται πως θα εισέρχονται στη Λωρίδα 600 φορτηγά την ημέρα με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα.
Η δεύτερη φάση αναμένεται να περιλαμβάνει απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτών.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Τα νέα έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς εκατέρωθεν. Συγκεντρωμένοι συγγενείς των απαχθέντων στο Τελ Αβίβ αγκαλιάζονταν και πανηγύριζαν για την επικείμενη απελευθέρωση των αγαπημένων τους. Στις πόλεις της κεντρικής και νότιας Γάζας όπου φιλοξενούνται οι περισσότεροι εκτοπισμένοι στήθηκαν αυτοσχέδια γλέντια, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα. Λίγες ώρες νωρίτερα η Λωρίδα είχε γίνει θέατρο νέων βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.
Αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή τη φάση η συμφωνία είναι πάρα πολύ εύθραυστη, ενώ οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην επίτευξή της κάλεσαν για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές ώστε η μέρα αυτή να σημάνει την αρχή του τέλους για τον αιματηρό πόλεμο.
Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί επίσημα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο αναμένεται να ψηφίσει σήμερα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, θα διακόψει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.