Ελλάδα

Άγιο Όρος: Η ΕΛΑΣ ετοιμάζει έφοδο στη Μονή Εσφιγμένου

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Άγιο Όρος μετά από έγγραφο της Αστυνομίας για επιχείρηση έξωσης, το οποίο έχει κινητοποιήσει τους μοναχούς στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ThessToday.gr, ο Αστυνομικός Σταθμός Καρυών απέστειλε την περασμένη Τρίτη (16/7) ένα έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, με το οποίο ζητά άδεια ώστε να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων – μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής.

Το εν λόγω αίτημα ήταν αρκετό ώστε να κινητοποιήσει και τους 118 γέροντες της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Η επικείμενη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας θορύβησε τους μοναχούς που διαβιούν εδώ και δεκαετίες στη Μονή Εσφιγμένου. Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας και έκοψαν κάθε σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από την περίοδο εκείνη, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος». Ένα σύνθημα το οποίο για τους ίδιους, αποτελεί στάση ζωής. Από το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και έως και σήμερα για την ελληνική δικαιοσύνη, οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το Μοναστήρι. Την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης