Ελλάδα

Άγχος & stress: Πώς επιδρούν στην υγεία των μαλλιών

Μπορεί η 10η Οκτωβρίου, η ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, να πέρασε αλλά ο δημόσιος διάλογος για την επίδραση που έχει η ισορροπημένη (η μη) ψυχική υγεία στην σωματική υγεία δεν σταματά.

Η έντονη εφίδρωση, η ταχυκαρδία,  η υπέρταση, οι διαταραχές ύπνου είναι μόνο μερικές από τις σωματικές επιπτώσεις του έντονου στρες στην καθημερινή μας ζωή. Το άγχος  ωστόσο ευθύνεται και για την έντονη τριχόπτωση που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών

Τελογενής τριχόρροια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, θεωρείται φυσιολογικό όταν ένας άνθρωπος χάνει πενήντα με εκατό τρίχες ανά ημέρα. Η ένταση της τριχόπτωσης μπορεί να ενισχυθεί εποχιακά, κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο, εντούτοις αυτό δεν είναι ανησυχητικό, γιατί οι τρίχες ανανεώνονται. Σε περιόδους έντονου στρες, ωστόσο, τα μαλλιά μπαίνουν πρόωρα στην τελογενή φάση (τελογενής τριχόρροια) με αποτέλεσμα την λέπτυνση και την επακόλουθη πτώση των  μαλλιών. Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί έως και 3 μήνες μετά από ένα στρεσογόνο γεγονός.

 

Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία παθολογική και αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής ή και το σώμα. Τι συμβαίνει: Το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους θυλάκους των τριχών προκαλώντας τοπικές αραιώσεις λίγων εκατοστών. Η γυροειδής αλωπεκία προκαλείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό ή σωματικό stress.

 

Τριχοτιλλομανία

Πρόκειται για την ακατανίκητη επιθυμία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του ή τις τρίχες από τα φρύδια,  τα βλέφαρά του ή από άλλες περιοχές του σώματος. Η ψυχαναγκαστική αυτή συμπεριφορά  έχει παρατηρηθεί ότι αποτελεί έναν τρόπο για την αντιμετώπιση δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η πλήξη, η απογοήτευση και προσφέρει ένα αίσθημα ανακούφισης και λύτρωσης.

 

Η τριχόπτωση επομένως αποτελεί έναν από τους τρόπους εκδήλωσης του άγχους και έναν τρόπο αντίδρασης του οργανισμού. Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρηθεί συστηματική και έντονη απώλεια μαλλιών συνιστάται να αναζητηθεί βοήθεια από εξειδικευμένο και έμπειρο δερματολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση, θα αποκλείσει ή θα επιβεβαιώσει  πιθανά παθολογικά αίτια και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική οδό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της κλινικής Advanced Hair Clinics, διεθνώς βραβευμένη επί δύο συναπτά έτη (2016 & 2017) ως Best International Hair Clinic από τον έγκριτο οργανισμό IMTJ ή μπορείτε να επισκεφθείτε μία από τις 11 κλινικές σε Ελλάδα & Κύπρο:

Αθήνα210 6980451

Κηφισιά210 6232220

Γλυφάδα210 8980444

Περιστέρι210 5715501

Πειραιάς210 4100601

Πάτρα2610 226562

Θεσσαλονίκη2310 224240

Ρόδος22410 32700

Ηράκλειο Κρήτης: 2810 222303

Λεμεσός Κύπρου+357 25251040

Λευκωσία Κύπρου+357 22257490

Ακολουθήστε την Advanced Hair Clinics στο Facebook & στο Instagram.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης