Ελλάδα

Έρχονται στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά ταξί

Φαντάζεστε να κινείστε με ένα ταξί που έχει φορτιστεί με ρεύμα; Σε λίγο καιρό στους ελληνικούς δρόμους θα δούμε να κυκλοφορούν αμιγώς ηλεκτροκίνητα ταξί, καθώς κατατέθηκε ήδη η σχετική τροπολογία.

Η διάταξη εντάχθηκε μέσα στο  νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δυνατότητα να εισάγονται και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ταξί, ενώ καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ισχύος και χωρητικότητας μπαταρίας για τα εν λόγω αυτοκίνητα.

Συγκεκριμένα, τα οχήματα πρέπει να έχουν ηλεκτροκινητήρα ισχύος τουλάχιστον πενήντα κιλοβάτ (50KW) και μπαταρία χωρητικότητας τουλάχιστον τριάντα κιλοβατώρων (30kWh), ενώ μπορούν να είναι οποιουδήποτε τύπου και παντός εδάφους.

Στη διάταξη αναφέρεται ότι τα οχήματα με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στον περιορισμό της ηχορύπανσης (μηδαμινοί ρύποι).

Το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, είχε παρουσιαστεί μια εικόνα από το ταξί του μέλλοντος, που ήταν ηλεκτροκίνητο!

Αυτό στο οποίο κυρίως εστιάζεται η συζήτηση είναι η αυτονομία. Σύμφωνα με υπολογισμούς που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ,  ένας οδηγός ταξί διανύει 200 με 220 χιλιόμετρα στη βάρδια του. Αν μάλιστα το ταξί δουλεύει δύο βάρδιες, τότε τα χιλιόμετρα φτάνουν τα 300. Χρειάζεται λοιπόν, να υπάρχουν σταθμοί για την απαραίτητη φόρτιση.

«Πρότυπο»  γι’  αυτού του είδους την αυτοκίνηση αποτελεί η Ολλανδία, στην οποία κυκλοφορούν περίπου 650 ηλεκτροκίνητα ταξί.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης