Ελλάδα

Ίδρυση Κυτταρολογικού Εργαστηρίου ΕΣΥ στο ΠΓΝΛ

Στα σκαριά βρίσκεται η ίδρυση Κυτταρολογικού Εργαστηρίου ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Με αφορμή την ίδρυση του νέου Εργαστηρίου σύμφωνα με πληροφορίες της larissanet και πηγές του υπουργείου Υγείας, προχωρήσαμε σε σχετική έρευνα με κύριο στόχο να δούμε τι σηματοδοτεί η ίδρυση ενός Κυτταρολογικού Εργαστηρίου ΕΣΥ για τους πολίτες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Το κομμάτι της πρόληψης αποτελεί βασικό πυλώνα στην διαμόρφωση της πολιτικής στην υγεία και η ανάπτυξη της προληπτικής Ιατρικής στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας,  μας αφορά όλους. Η πρωτοβουλία για ίδρυση ενός Κυτταρολογικού Εργαστηρίου ΕΣΥ κινείται σε αυτό το πλαίσιο και μπορεί να εξυπηρετήσει άριστα αυτό τον σκοπό. Προφανής θα είναι η αναβάθμιση του προγράμματος  προληπτικού ελέγχου των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς το γνωστό σε όλους μας τεστ Παπ είναι βασικό τμήμα του γνωστικού αντικειμένου της Ειδικότητας της Κυτταρολογίας. Βεβαίως, εκτός του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι κυτταρολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου άλλων οργάνων όπως του μαστού, της ουροδόχου κύστεως ή του θυρεοειδούς και το κυριότερο, με αναίμακτο τρόπο ή με την λιγότερη τυχόν δυσφορία των ασθενών.

Η λειτουργία του Εργαστηρίου, σύμφωνα με ανθρώπους του Νοσοκομείου, θα στηριχθεί στον υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, που με μια μικρή ενίσχυση, είναι έτοιμο, έχοντας όλα τα επιστημονικά προσόντα για την επίτευξη των στόχων, κυριότερος εκ των οποίων είναι η ποσοτική αναβάθμιση με αύξηση του αριθμού των τεστ Παπανικολάου που θα εξετάζονται.  Επιπλέον, η ποιοτική αναβάθμιση καθώς και η ενσωμάτωση νέων μεθόδων και τεχνικών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται στην φαρέτρα των κυτταρολογικών εξετάσεων του Νοσοκομείου, θα δώσουν νέα ώθηση στην προληπτική ιατρική στην περιοχή μας. Τα αποτελέσματα, μας διαβεβαιώνουν ότι θα είναι απτά, μετρήσιμα και ανακοινώσιμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έρχεται να θεραπεύσει η ίδρυση του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου είναι οι δυσλειτουργίες από την εφαρμογή των μέτρων που οδήγησαν στην συρρίκνωση των Εργαστηρίων. Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο  λειτουργεί μέχρι τώρα ενταγμένο σε άλλο Εργαστήριο, διαφορετικής Ειδικότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και επέκταση της δραστηριότητάς του. Η κίνηση των ιθυνόντων έρχεται να δείξει μια μεταστροφή στο κλίμα αυτό και να δώσει μία νέα ώθηση και αναπτυξιακή δυναμική που τόσο χρειαζόμαστε στον τομέα της πρόληψης.

larissanet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης