Site icon TrikalaVoice

Αναζητήσεις Συντάγματος

Η «Παρέμβαση» ως  Δεξαμενή  Στελεχών  Πολιτικής  Σκέψης  και  Προβληματισμού πραγματοποίησε Συνεδριακή Ημερίδα με θέμα: «Αναζητήσεις Συντάγματος».

Σκοπός της εκδήλωσης υπήρξε η ψηλάφηση και ανάδειξη των θεσμικών αναγκαιοτήτων της Ελληνικής  πολιτείας ώστε να καταγραφούν θέσεις εις  το  Συνέδριο προκειμένου  να  προταθούν  στην  πολιτική  ηγεσία, για την αναθεώρηση του  Συντάγματος. Πρόθεση της εκδήλωσης  υπήρξε η  εποικοδομητική προσφορά  συνταγματικών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων Πολιτών.

Συμμετέχοντες στο  Πάνελ: Καθ.  Συνταγματικού Δικαίου Σταυρ.  Τσακυράκης [ΕΚΠΑ],            Κων. Χρυσόγονος  [ΑΠΘ], ο  Περιφερειάρχης  Στερ.  Ελλ.  Κων.  Μπακογιάννης, καθώς και ο Κων. Γεροντής  πρόεδρος  Παρέμβασης, ανέπτυξαν  τις  θέσεις  τους σχετικά με  τις  «Συνταγματικές  Αναζητήσεις». Ως  Συντονιστής  και  παρεμβαίνων  ο  Δικηγόρος  Αθηνών  Κος Χάρης  Οικονομόπουλος παρουσίασε τις  περί του Συντάγματος  θέσεις  του.   Συνοπτικά  διατυπώθηκαν τα  εξής:

Ο Κωσταντίνος Γεροντής, πρόεδρος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, παρουσίασε τους προβληματισμούς της κοινωνίας, όπως αυτές εκφράζονται από τους πολίτες.

Ο ομιλητής έκανε προτάσεις για την αναγκαιότητα στην Αναθεώρηση του Συντάγματος να προωθηθεί ένας ολοκληρωμένος πολιτειακός μετασχηματισμός. Εκτιμά ότι η δημιουργία πολλαπλών δημοψηφισμάτων είναι  μη  αποδεκτό,  να μεταφέρει την πολιτική ευθύνη στο λαό. Τέλος, προτείνει προς τους πολιτικούς σχηματισμούς  ώστε να  προβληματιστούν  για/

  1. Άμεση εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με ιδιαίτερα ενισχυμένες αρμοδιότητες.
  2. Επαναλειτουργία της Γερουσίας προς έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και δημόσιου τομέα.
  1. Σημαντική μείωση αριθμού υπουργικού συμβουλίου.
  2. Περιφερειακή και Κεντρική αποκέντρωση του κράτους.
  3. Σμίκρυνση εκλογικών περιφερειών για δυεδρικά τμήματα.
  1. Άμεση ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων.
  2. Ως τελείως απαραίτητο προτάθηκε η αναδιοργάνωση του δικαιϊκού συστήματος της χώρας.
  3. Καθιέρωση ψήφου στην ομογένεια με εκλογή 10 βουλευτών για το εθνικό κοινοβούλιο

Ο Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, ιεράρχησε τα ζητήματα ως προς την αναγκαιότητα επέμβασης και αναθεώρησης συγκεκριμένων άρθρων του ισχύοντος σήμερα συντάγματος. Ως σημαντικότερο ζήτημα, ο διακεκριμένος καθηγητής έθεσε την αλλαγή αυτής της ίδιας της αναθεωρητικής του συντάγματος διαδικασίας. Σύμφωνα με τα ισχύοντα η διαδικασία δεν είναι καθόλου ευέλικτη, χωρίς όμως να προστατεύει το ίδιο το σύνταγμα από τις παραβατικές ως προς τα άρθρα του ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας. Χαρακτήρισε πολλές από τις θέσεις που έθεσε η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δια του προέδρου της, ως φιλόδοξες και αρκετά δύσκολα πραγματοποιήσιμες.

Ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, επικέντρωσε την προσοχή του ακροατηρίου στα παρακάτω σημεία:

  1. Ορισμός μέγιστης χρονικής διάρκειας της θητείας των βουλευτών, που θα συμβάλλει στον περιορισμό του νεποτισμού στην πολιτική.
  2. Περιστολή του ακαταδίωκτου των βουλευτών και των υπουργών.
  1. Κατάργηση των δοτών βουλευτών επικρατείας. Αντί αυτών να εκλέγονται εκπρόσωποι της διασποράς.

Ο καθηγητής τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της ομογένειας και την επίδρασή αυτής στις εξελίξεις της οικονομίας, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και σε εκείνο του εξαγωγικού εμπορίου. Επιπροσθέτως επισήμανε τα παρακάτω:

  1. Ύπαρξη αυστηρού ελέγχου τήρησης του καταστατικού των κομμάτων.
  2. Θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον έλεγχο της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Τέλος, ανάφερε ότι δεν υπάρχει χρεία αναθεώρησης του άρθρου 16, ως προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το σύνταγμά μας, είπε, θέτει τον περιορισμό ότι τα ΑΕΙ είναι ΝΠΔΔ και για αυτό κάθε τέτοιος οργανισμός μπορεί να ιδρύει πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα ανάφερε ότι ένας δικηγορικός σύλλογος θα μπορούσε να ιδρύσει ένα πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το ισχύον σήμερα σύνταγμα.

Ο Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, αφού αρχικά σημείωσε ότι το σύνταγμα θα πρέπει να περιορίσει τη δυνατότητα της νομοθετικής εξουσίας να διενεργεί δημοψηφίσματα, που διχάζουν την κοινωνία και στη συνέχεια μπορεί και να παρακάπτονται, σημείωσε την σύμφωνη γνώμη του με τους προλαλήσαντες για συγκεκριμένα άρθρα. Τέτοια είναι η μείωση του αριθμού των βουλευτών, που ανάφερε ο κ. Γεροντής και ο περιορισμός τη χρονικής θητείας των βουλευτών, που υποστήριξε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

Στη συνέχεια επικέντρωσε την προσοχή του στην συνταγματική θεσμοθέτηση της αποκέντρωσης και υποστήριξε την αύξηση του αριθμού των περιφερειών με μικρότερες περιφέρειες, την ισχυροποίηση των δήμων για να εφαρμοσθεί η επιταγή της ευρωπαϊκής ένωσης περί επικουρικότητας και έτσι να έρθει η τοπική αυτοδιοίκηση πιο κοντά στον πολίτη. Ζήτησε να εξασφαλισθεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, θα έχει τον πλήρη έλεγχο των σχολικών μονάδων, περιλαμβανόμενου και του προγραμματισμού του διδακτικού έργου.  Ζήτησε ακόμα και τον πλήρη έλεγχο των μονάδων υγείας. Τέλος, αναφέρθηκε ότι για να επιτελέσει το έργο αυτό, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει και οικονομική αυτοδυναμία.

Ο Χάρης Οικονομόπουλος, δικηγόρος Αθηνών υποστήριξε τα ακόλουθα:

Άμεση αναγκαιότητα να προχωρήσει η Πολιτεία  σε ουσιαστική Συνταγματική Αναθεώρηση ώστε να εξασφαλιστεί εμβάθυνση της Δημοκρατίας και να εδραιωθεί δίκαιη εμπέδωση της Δικαιοσύνης. Ένα σοβαρά ενισχυμένο θεσμό προεδρίας ακόμη και μικτής προεδρικής εικόνας. Να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξασφαλιστεί αξιοκρατική λειτουργία της κρατικής και δημόσιας μηχανής.

Να εξασφαλιστούν σταθερές, τετραετούς διάρκειας κυβερνήσεις. Τα επόμενα δέκα  χρόνια χρειάζεται η Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3% ετησίως προκειμένου να επανέλθει σε ρυθμό, εκ νέου, ανεπτυγμένου κράτους.

Η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 6η Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Mediterranean  Pallas Hotel.

Το πλήρες  πρόγραμμα και ενημερώσεις είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Παρεμβασης Θεσσαλονίκης http://www.paremvasi.org.gr  

Exit mobile version