Site icon TrikalaVoice

Ανησυχία για τα νερά του Παγασητικού. Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Στα χέρια του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, της δημοτικής αρχής του Βόλου και όλων των γιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας βρίσκεται από σήμερα το πρωϊ η έρευνα που διενήργησε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας , στα νερά αστικών παραλιών του Βόλου. Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητάει στην ουσία να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας και να γίνει μελέτη «αντοχών» του Παγασητικού.

 

 

Ο Άναυρος και οι Αλυκές όπου διενεργήθηκαν μετρήσεις σε νερά και βυθό παρουσιάζουν ποιότητα που χαρακτηρίζεται εξαιρετική , χωρίς νιτρικά, φώσφορο και βαρέα μέταλλα, όπως αποκλειστικά κατέγραψαν το Σάββατο τα gegonota.news.
Πιο συγκεκριμένα, ελήφθησαν δείγματα θαλάσσιου ύδατος και λάσπης βυθού από την παραλία Αναύρου (μεσαία παραλία), την πλαζ Αλυκών (αριστερή πλευρά) και από την περιοχή λιμένος Βόλου (Μπουρμπουλήθρα – λίγο πριν την εκβολή της σήραγγας απορροής υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό).
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα: Η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων στην παραλία Αναύρου και την πλαζ Αλυκών είναι εξαιρετική.
-Η σήραγγα απορροής υδάτων από τη λίμνη Κάρλα τροφοδοτεί τον Παγασητικό με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, νιτρικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ευτροφισμό, αλλά και βαρέα μέταλλα που μπορεί να επηρεάσουν στο μέλλον τη βιοποικιλότητα του κόλπου και φυσικά τους κατοίκους.
Ο Παγασητικός κόλπος, ευτυχώς, φαίνεται να διαθέτει μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού που συνεχίζουν να λειτουργούν. Απαιτείται όμως επαγρύπνηση και συστηματική επανάληψη των μετρήσεων γιατί ο Παγασητικός κόλπος αποτελεί πηγή πλούτου της περιοχής και η διαμόρφωση ενός διαφανούς πλαισίου ελέγχου θα λειτουργήσει προληπτικά, αλλά και θα ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς την άμεση λήψη μέτρων που θα περιορίσουν την επιμόλυνση του Παγασητικού από τη σήραγγα απορροής υδάτων από τη λίμνη Κάρλα, σε συνδυασμό με αναλύσεις των εδαφών και των επιφανειακών-υπόγειων υδάτων των παρακάρλιων περιοχών.

Ενημερώνει και προειδοποιεί πως μετά τις καταστροφές βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δυσάρεστες εκπλήξεις με άμεσες επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία., γι΄αυτό και πρέπει οι μετρήσεις να είναι συνεχόμενες και να εκπονηθεί μια μελέτη «αντοχής» του Παγασητικού.
Σε περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Βόλου, όπως και στους γιατρούς έχουν δοθεί όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

 

Exit mobile version