Site icon TrikalaVoice

Απολογισμός από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” – Το 2020 ο οργανισμός υποστήριξε 57.722 παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, για να παρουσιάσει τα κύρια θέματα των παιδιών και των οικογενειών που στήριξε μέσα από τις δράσεις του το 2020 και να ενημερώσει για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών στην Ελλάδα.

Από την έναρξη της πανδημίας και την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων στη χώρα μας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έθεσε σε εφαρμογή επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης της κρίσης, με σκοπό την προστασία των παιδιών και των οικογενειών που στηρίζει μέσα από τις δράσεις του, του ανθρώπινου δυναμικού και των εθελοντών του, παρέχοντας παράλληλα εξειδικευμένες λύσεις στις αυξανόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.  Μέσα από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσα από νέες στρατηγικές συνεργασίες ο Οργανισμός ανέλαβε την κάλυψη νέων αιτημάτων, αλλά οι ανάγκες των παιδιών αυξάνονται με δραματικό ρυθμό ενώ οι συνθήκες εξακολουθούν να δυσχεραίνουν.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας προς την ελληνική κοινωνία παρουσιάζουμε τον καθιερωμένο απολογισμό των δράσεών μας. Η χρονιά που πέρασε συμπίπτει με την συμπλήρωση των 25 χρόνων λειτουργίας του Οργανισμού. Το 2020 σημαδεύτηκε από την υγειονομική κρίση με σημαντικές συνέπειες στην καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους. Χάρη στη δική σας στήριξη, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμπειρου προσωπικού μας, με σεβασμό και σταθερή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς καταφέραμε να στηρίξουμε με ποιοτικό και ολιστικό τρόπο, με διατμηματική συνεργασία αλλά κυρίως με φροντίδα και αξιοπρέπεια, 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ένας τυπικός αριθμός που δεν μπορεί να αποδώσει ούτε το εύρος των προσπαθειών και τον πραγματικό αριθμό παιδιών και οικογενειών που υποστηρίξαμε ούτε και την ένταση και το μέγεθος των προβλημάτων που καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να χάσουν πολύτιμες υπηρεσίες και βοήθεια σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, ενώ παράλληλα όξυνε φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση και η παραμέληση παιδιών, η ενδοσχολική βία, οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου».  

Ο κ. Γιαννόπουλος σχετικά με το κρίσιμο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης τόνισε: «Παρά τις σταθερές, συντονισμένες προσπάθειές μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και την πανελλαδική καμπάνια «Μένει Μυστικό», το 2020 από τις συνολικά 2.009 καταγγελίες για παιδική κακοποίηση, μόνο οι 31 αφορούσαν σε σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν μιλά, δεν καταγγέλλει. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εθνικός μηχανισμός καταγραφής των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης».

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού παρουσίασε τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία στους βασικούς άξονες της πρόληψης, της παρέμβασης και της θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε:

Έμφαση επίσης δόθηκε στις νέες δράσεις και υπηρεσίες που λόγω των νέων συνθηκών σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν άμεσα από τον Οργανισμό:

 

Αναλυτικά:

 

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου συζητήθηκαν οι δράσεις και ενέργειες που πραγματοποιεί ο Οργανισμός εδώ και 25 χρόνια ενάντια στο φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και τις οποίες συνεχίζει στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένει Μυστικό» που από το 2017 έλαβε τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Παρουσιάστηκαν σχετικά στατιστικά στοιχεία αλλά και πραγματικές ιστορίες από τους ανθρώπους του Οργανισμού που εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

Αναλυτικά στατιστικά θα βρείτε ΕΔΩ

 

Δείτε το video της εκπομπής ΕΔΩ

 

Δείτε τα video:

25 χρόνια Χαμόγελο: https://www.youtube.com/watch?v=sjJAgK5ZOAs
Μένει Μυστικό: https://www.youtube.com/watch?v=97yl7nMwD2Q&feature=youtu.be
Το κρεβάτι μου δεν ήταν ασφαλές: https://www.youtube.com/watch?v=-yKREdVl3YU&feature=youtu.be

 

Exit mobile version