Site icon TrikalaVoice

Από 20 Ιανουαρίου ξεκινάει ο γενικός εμβολιασμός στη χώρα μας

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού της χώρας ενώ στο α΄ τρίμηνο του έτους η Ελλάδα θα έχει παραλάβει σταδιακά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου (των Pfizer και Moderna) χωρίς να συνυπολογίζονται πιθανές νέες προσθήκες από τα σκευάσματα άλλων εταιριών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη σημερινή ενημέρωση στο Υπ. Υγείας (από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία θα παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις. Ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις. τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας.

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer (83.850 δόσεων_ η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων», φθάνει στην Ελλάδα αύριο Τρίτη.

Εμβόλιο Moderna: Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι 240. 000 του εμβολίου της Moderna, η έγκριση του οποίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου. Οι 240.000 δόσεις θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Astra Zeneca/Οξφόρδη: Σε αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις από την AstraZeneca, εάν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο της Ε.Ε.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ το «ραντεβού» για το εμβόλιο θα γίνεται με τρεις τρόπους:
• Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
• Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
• Mέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ

Ένα περιστατικό αλλεργίας στους 471 εμβολιασμούς

Μέχρι τις 4:00 το απόγευμα της Δευτέρας, στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, είχαν εμβολιαστεί 471, από τα οποία αναφέρθηκε ένα περιστατικό «μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς», σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της, η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας ευρύτερα για τις αλλεργίες, ανέφερε ότι σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχων Λοιμώξεων και την Αλλεργιολογική και Ανοσολογική Εταιρία της χώρας μας οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις.

Όπως και οι συνηθισμένες αλλεργίες (τρόφιμα, φάρμακα, σκόνη, τοξικές ουσίες, τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας) αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Επανέλαβε ότι μέσα στο σχεδιασμό υπάρχει στο εμβολιαστικό κέντρο προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές μπορεί να χρειαστεί η γνώμη του γιατρού του.

Ψηφιακό πιστοποιητικό

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχοντας λάβει δηλαδή και τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιασθέντος και θα μπορούν να το αξιοποιούν για αποκλειστικά προσωπική χρήση.

Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ 

Όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.
Βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέπει τον εμβολιασμό περισσότερων ομάδων.

Tα κριτήρια προτεραιοποίησης

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τα κριτήρια προτεραιοποίησης, για τον τρόπο εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας», η διαδικασία έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, διεθνών οργανισμών και σε κανόνες βιοηθικής.

1. Αυξημένος κίνδυνος από νόηση είναι το πρώτο κριτήριο. Και όπως έχει διαπιστωθεί η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση, είπε η καθηγήτρια.

2. Το δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος, λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που κινδυνεύει σοβαρά είναι οι υγειονομικοί. «Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς».

3. Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων.

4. Το τελευταίο κριτήριο αφορά ολιγομελή ομάδα 50 ατόμων που σχετίζεται με την λειτουργία του κράτους.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. Δεν υπάρχουν μελέτες και ευτυχώς η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια, σπάνια έχει μία σοβαρότητα, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Exit mobile version