Ελλάδα

Βουλευτικές εκλογές στις 26 Μαΐου;

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται ότι είναι οι πρόωρες εκλογές καθώς όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργόςπροσανατολίζεται στην παράλληλη διεξαγωγή των εθνικών και των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπραςεμφανίζεται αρκετά προβληματισμένος για την κατάσταση αποσύνθεσης που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό και κοινοβουλευτικό σκηνικό της χώρας και θεωρεί ότι, με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα μπορεί να εξαντλήσει αξιοπρεπώς την τετραετία.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκονται σε «συνεχή εγρήγορση» καθώς, όπως τους λέει, «βρισκόμαστε πλέον στα τελικά μέτρα της διαδρομής». Επιπλέον, περιμένει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προκειμένου να μελετήσει τα δεδομένα και να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, παίζοντας έτσι το «χαρτί» της σταθερότητας και της επιστροφής στην μεταμνημονιακή κανονικότητα. Άλλωστε, αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά από δεκαετίες που το πετυχαίνει. Όμως στους επτά μήνες που απομένουν μέχρι τότε, ο κίνδυνος της φθοράς είναι τόσο μεγάλος που ο Πρωθυπουργός ανησυχεί μήπως «γκρεμιστούν και όσα με κόπο χτίσαμε», όπως λέει σε συνεργάτες του. Ελλοχεύει, δηλαδή, ο κίνδυνος η κυβέρνηση να φτάσει τόσο φθαρμένη στον Οκτώβριο που το εκλογικό αποτέλεσμα να μην επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει τον ρόλο που θέλει στο πολιτικό σύστημα, του βασικού πόλου γύρω από τον οποίο θα ανασυνταχθεί ο «προοδευτικός πόλος».

Το γεγονός ότι η εισήγηση για εκλογές τον Μάιο κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποτυπώνεται και από το ότι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να αναφέρονται συνεχώς στις 26 Μαΐου (χαρακτηριστικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Ποντίκι»). Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν έμμεση ή άμεση αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία το τελευταίο διήμερο. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, συνδέουν την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας για τερματισμό του εμπάργκο στην ΕΡΤ με την απόλυτη πεποίθηση του προέδρου του κόμματος ότι οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι τριπλές εκλογές τον Μάιο θα ενισχύσουν το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, κάτι που θα ευνοήσει τον διπολισμό ως εκ τούτου και την Κουμουνδούρου ενώ στο διάστημα που απομένει μέχρι τότε τα ενδιαμέσα κόμματα δεν θα προλάβουν να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Την ίδια εκτίμηση, πάντως, μοιράζονται και στη ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται αρκετά κοντά στην αυτοδυναμία αν η επόμενη βουλή είναι πεντακομματική

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης