Την άποψη ότι «έχει κλείσει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως ο εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη» καταθέτει – με συνέντευξη του στο TVXS – ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο πρώην υπουργός – με αφορμή την πρόταση που έχει καταθέσει με τους Κ. Ζαχαριάδη και Θ. Θεοχαρόπουλο για την μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο κόλπους των ευρωπαίων σοσιαλιστών – τονίζει ότι η επιλογή ευρωομάδας είναι μια επιλογή συμμαχιών και ανοίγει μία συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταφέρει να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική του ως μεγάλο και δυνάμει κυβερνητικό κόμμα, κόμμα εξουσίας. Καθιστά σαφές ότι, μαζί με τα άλλα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που κατέθεσαν τη σχετική πρόταση, βρίσκονται σε επαφή με τον Στέφανο Κασσελάκη «και με όσες ή όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μας αλλά τη διατυπώνουν με ευπρέπεια, σοβαρότητα και χωρίς να υιοθετούν μεθόδους εσωκομματικού λαϊκισμού». Ο κ. Ραγκούσης δηλώνει προβληματισμένος από την δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και διαμηνύει ότι «το συνέδριο του Φεβρουαρίου είναι μία χρυσή ευκαιρία για ένα συνολικό νέο ξεκίνημα».
Κύριε υπουργέ, έχει κλείσει ο κύκλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς; Τί αλλάζει στην ουσία μία μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο κόλπους των ευρωπαίων σοσιαλιστών;
Ο ιστορικός κύκλος μεγάλων πολιτικών ρευμάτων, τα οποία μάλιστα διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρόσφατα, δεν πιστεύω ότι κλείνει. Προφανώς υπάρχουν ανοδικές και καθοδικές φάσεις. Και προφανώς σε μία ιδιαίτερα καθοδική φάση βρίσκεται σήμερα η ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ο κύκλος που πιστεύω ότι έχει κλείσει, είναι ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως ο εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αναγκάστηκε να συνομολογήσει και να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο, μπορεί να εκπροσωπήσει τη ριζοσπαστική αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η συζήτηση που άνοιξε με την πρότασή μας για την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δεν είναι μια συζήτηση για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι μια συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια συζήτηση για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι στην πραγματικότητα μία συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταφέρει να διατηρήσει ζωντανή την προοπτική του ως μεγάλο και δυνάμει κυβερνητικό κόμμα, κόμμα εξουσίας, στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ποια θα είναι η στρατηγική των συμμαχιών που θα πρέπει να εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., χωρίς να αλλοιωθούν οι αρχές και οι αξίες του;
Η επιλογή ευρωομάδας είναι μια επιλογή συμμαχιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι αυτός που είναι και θα παραμείνει, ανεξάρτητα από την ευρωομάδα, στην οποία θα συμμετέχει. Οι πανανθρώπινες και σπουδαίες αρχές και οι αξίες της αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτες για εμάς. Άλλωστε είπαμε, στην καρδιά αριστερά, στο μυαλό κεντροαριστερά.
Ωστόσο, μπροστά στους κινδύνους που συνεπάγεται μία – όχι περιστασιακή – ακροδεξιά στροφή σε Ελλάδα κι Ευρώπη, το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι, η συνεργασία, η συμπόρευση, η ενότητα. Ίσως κάποιοι δεν βλέπουν αυτούς τους κινδύνους, διότι πιθανότατα τους κρύβει η σκιά του εγώ τους ή του ατομικού τους συμφέροντος.
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στρατηγική συμμαχία αριστεράς και κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Αυτή η συμμαχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να γίνει στο έδαφος της μεγάλης οικογένειας. Μεγάλης με όρους κοινωνίας, με βασικό κριτήριο τη λαϊκή ετυμηγορία. Τηρουμένων μάλιστα των πολιτικών αναλογιών, θα σας έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ήδη πάρει θέση στο ζήτημα αυτό, όταν προεκλογικά και με ισχύουσα τότε την απλή αναλογική, απέρριπτε συγκυβέρνηση με το Μέρα 25 -και άλλα αντίστοιχα κόμματα- και πρότεινε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης κυρίως με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει ‘καθαρίσει’ από την προσχώρηση της στο νεοφιλελευθερισμό που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της και την αποκοπή της, από τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσε;
Αν με τον όρο ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, εννοούμε τον Σάντσεθ, τον Κόστα και τώρα πλέον και τον Γκλικσμάν ή παλαιότερα τον Ολάντ, τότε για να γίνω λίγο παραστατικός, θα σας έλεγα ότι, εδώ και χρόνια, οι «οικογενειακές» φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις του PES μαζί τους, έχουν δώσει απάντηση στο ερώτημά σας αγαπητέ κ. Σαββόπουλε. Και μάλιστα καθαρή απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε ακριβείς αλλά και για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια απέναντι σε δημαγωγικές προσεγγίσεις, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα περισσότερα μέλη των ευρωσοσιαλιστών, ποτέ δεν εφάρμοσαν -αναγκαστικά – ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές, όπως ήταν οι μνημονιακές πολιτικές στην Ελλάδα.
Προφανώς ο στόχος σας είναι να πείσετε το Συνέδριο. Υπάρχουν πολλά στελέχη που ευθυγραμμίζονται με αυτή την παρέμβαση;
Ναι πράγματι υπάρχουν πολλά στελέχη που τάσσονται υπέρ, κάποιοι απ’ αυτούς και πριν από την υποβολή της πρότασής μας. Ήδη δημοσίως έχουν τοποθετηθεί θετικά βουλευτές μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και πάρα πολλά μέλη και στελέχη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό βέβαια δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, διότι βρίσκεται απολύτως ευθυγραμμισμένο με την άποψη της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία σε δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις της PRORATA και της MRB για το OPEN, τοποθετήθηκε κατά 62 %, υπέρ της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς μία μεγάλη κεντροαριστερά.
Με τον κ. Τεμπονέρα, που προτάσσει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, είστε σε επαφή;
Είμαστε σε επαφή με όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος όπως βεβαίως και με τον ίδιο τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Δεν σας κρύβω πως είμαστε σε επαφή και με όσες ή όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μας αλλά τη διατυπώνουν με ευπρέπεια, σοβαρότητα και χωρίς να υιοθετούν μεθόδους εσωκομματικού λαϊκισμού.
Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν προσέγγισε θετικά την ώσμωση ή προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές; Πρόσφατα, μάλιστα, κορυφαίο στέλεχος του – με αφορμή την πρόταση σας – σχολίασε ότι «οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά».
Καταρχάς συμφωνώ πως οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά. Ωστόσο, πιστεύω ότι κάνει λάθος όποιος δίνει την εντύπωση ότι τον ενοχλεί η συζήτηση που ξεκινήσαμε εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εμείς δεν διεκδικούμε ψηφοφόρους από το 12-14% που παίρνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έναντι του 44% που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ, το 2009. Διεκδικούμε να επαναπατρίσουμε τους τουλάχιστον 850.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το 2019 αλλά όχι το 2023. Διεκδικούμε το 20% από το 32% του 2019, που σήμερα δεν δηλώνει πως είναι μαζί μας.
Ποιες άλλες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. να επαναπροσεγγίσει τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Σας προβληματίζουν τα δημοσκοπικά καμπανάκια;
Μα γίνεται να μην με προβληματίζουν; Οι κινήσεις που πρέπει και μπορούν να γίνουν είναι πολλές κι επείγουσες. Το συνέδριο του Φεβρουαρίου είναι μία χρυσή ευκαιρία για ένα συνολικό νέο ξεκίνημα. Η μάχη των ευρωεκλογών έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κόμμα εξουσίας. Είναι απολύτως κρίσιμη μάχη για να διατηρήσει το κόμμα μας την κυβερνητική του προοπτική και να μην επιστρέψει σε ένα μοντέλο κόμματος απλώς διαμαρτυρίας