Το παρατεταμένο χειροκρότημα, και αμέσως μετά τα χαμόγελα, οι χειραψίες και με ορισμένους από την κυβερνώσα πλειοψηφία οι αγκαλιές του κ. Κυρ. Μητσοτάκη,το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, ήταν ο τελετουργικός επίλογος της μικρής περιόδου πολιτικής ευφορίας, που πυροδότησε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών για την Νέα Δημοκρατία. Είχε μόλις ακουστεί η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Βουλής Κ.Τασούλα: 148 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ οι 142 της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να παράσχουν μια τέτοια ψήφο στην νέα πλειοψηφία.
Τώρα, από αύριο κιόλας, ανοίγει η μακρά και όχι ανέφελη περίοδος των πράξεων: η κυβέρνηση καλείται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς να περάσει από τις εξαγγελίες και τις προφορικές δεσμεύσεις στην πράξη. Η αρχή θα γίνει με τα τρία πρώτα νομοσχέδια -το ένα εξ αυτών «κατεπείγον» σύμφωνα με σχετική επισήμανση του πρωθυπουργού, με στόχο η επεξεργασία τους να γίνει από αύριο στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και με στόχο να έχουν ψηφιστεί έως τις μίνι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.
Στην παρούσα φάση και με εξαίρεση ειδικές ρυθμίσεις -όπως εκείνη η οποία θα αφορά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου- η κυβέρνηση δεν αναμένεται να συναντήσει ιδιαιτέρως σοβαρά εμπόδια, τουλάχιστον εντός του Ναού της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ο λεγόμενος «φιλολαϊκός» και μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας των προωθούμενων νομοθετημάτων, αλλά και η εικόνα του πολιτικού σκηνικού, έτσι όπως αποτυπώθηκε και κατά την τριήμερη διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων που θα διατηρήσει για το προσεχές μέλλον χαμόγελα στην κυβερνώσα παράταξη: Κυρ. Μητσοτάκης και ΝΔ δείχνουν να αισθάνονται ιδιαιτέρως ισχυροί στο νέο σκηνικό, έναντι μιας αντιπολίτευσης που αναζητεί το βηματισμό της. Η εικόνα του πρωθυπουργού στην δευτερολογία του, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, είναι ενδεικτική των συσχετισμών στην παρούσα συγκυρία. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος από το γεγονός ότι τόσο ο κ. αλ. Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στις ομιλίες τους θέλησαν να του δώσουν «συμβουλές» όσον αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους Θεσμούς: ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γ.Βαρουφάκης είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το καταστροφικό, όπως είπε, πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν δικαιούνται να δίνουν συμβουλές επί τέτοιων ζητημάτων στην ΝΔ.
Στα αξιοσημείωτα είναι και οι αναφορές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών -όπως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου και του υπουργού Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη όχι μόνο στην ανάγκη ενίσχυσης των Θεσμών στη χώρα, αλλά και στην κυβερνητική βούληση να αναλάβει συγκεκριμένες και άμεσες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Επί των διαδικαστικών, έχουν το ενδιαφέρον τους ορισμένα στατιστικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Τασούλας, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία έλαβαν το λόγο συνολικά 155 ομιλητές. Εξ αυτών ήταν 108 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δύο πρώην πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και οι έξι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τασούλας σημείωσε πως στις προγραμματικές του 2015 είχαν μιλήσει 99 βουλευτές. Η συνολική διάρκεια των εργασιών ήταν αυτή τη φορά 31 ώρες, όταν το 2015 ήταν 29 ώρες, ενώ η μέση διάρκεια ανάλογων διαδικασιών στην μεταπολίτευση ήταν 20 ώρες.