Ελλάδα

Ενθαρρυντικά σημάδια από δύο ερευνητικά μέτωπα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τριάντα ένα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Έτσι τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας φθάνουν πλέον τα 418.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, από τον αριθμό αυτό, τα 64 κρούσματα θεωρούνται «ορφανά».

Συνολικά, 79 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 13 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 70 έτη.

Συνολικά, έχουν εξετασθεί 6.000 δείγματα.

Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.

Ενθαρρυντικά νέα από δύο μέτωπα

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε  «ενθαρρυντικά», τα μέχρι στιγμής ερευνητικά αποτελέσματα δύο ομάδων:

Η πρώτη αφορά ερευνητική ομάδα που ανακοίνωσε τη χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε «αρνητικοποίηση» του ιού εντός οκτώ ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης αναφέρθηκε στο σχήμα φαρμάκων που χρησιμοποιείται από την ομάδα του διάσημου Γάλλου καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, το οποίο πέτυχε αρνητικοποίηση του ιού στο 90% των ασθενών επί των οποίων δοκιμάστηκε, μέσα σε 4 ημέρες.

Επιπλέον, επικαλούμενος μαθηματικά μοντέλα, είπε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 2 έως 3 χιλιάδες

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι του ελέγχου εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η πορεία της νόσου παρακολουθείται επαρκώς με δύο τρόπους και με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ένας τρόπος αφορά δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό, καθώς οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησή του τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ’ οίκον ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, προκειμένου να λαμβάνουν το απαραίτητο υλικό για να γίνουν οι εξετάσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα καθώς θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα και μόνο αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.

Αναφορικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια είπε ότι αυτά μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται, εφόσον τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς δεν θέλουμε να λειτουργήσουν οι εκεί έλεγχοι ως σημεία διασποράς του ιού, αφού κάποιος μπορεί να διασπείρει τον ιό ή να εκτεθεί σε αυτόν και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Αναφορικά με το θέμα των τεστ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για όλους που εμπίπτουν στα κριτήρια και θα τα χρειαστούν και αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν, αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντική η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης