Ελλάδα

Εως και 10% πάνω η φοιτητική στέγη στην Αθήνα

Αυξημένη ζήτηση για ενοικιάσεις κατοικιών από φοιτητές, αλλά και ανοδικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων, καταγράφεται φέτος στην αγορά ακινήτων, κυρίως των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Πρόκειται για μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ζήτηση ήταν σχετικά περιορισμένη και οι τιμές ενοικίασης ακολουθούσαν έντονα πτωτική πορεία. Φέτος, όπως τονίζουν μεσιτικά γραφεία, μέσα σε λίγες ημέρες έχει ήδη αρχίσει να περιορίζεται η διαθεσιμότητα για τα ποιοτικότερα ακίνητα, για τα οποία καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, σημειώνοντας ότι η ειδοποιός διαφορά της φετινής χρονιάς σε σχέση με πέρυσι είναι η μεγάλη ταχύτητα στην ολοκλήρωση των συμφωνιών και η μεγάλη ζήτηση από φοιτητές που προέρχονται από πόλεις της περιφέρειας.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο Spitogatos.gr, που συγκεντρώνει χιλιάδες αγγελίες ενοικίασης κατοικιών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η εικόνα σε σχέση με το 2016 καταγράφει σημαντική διαφοροποίηση, τόσο σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, δηλαδή σε Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανή και Παγκράτι, όσο και σε ό,τι αφορά το μέγεθος των ακινήτων που προσφέρονται προς ενοικίαση. Συγκεκριμένα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι τιμές ενοικίασης είναι υψηλότερες από τον προηγούμενο χρόνο, σε ποσοστό που κινείται πέριξ του 2%-3% για τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη. Σε άλλα σημεία, τα ενοίκια είναι σχετικά αμετάβλητα, ωστόσο, το γεγονός ότι τα διαμερίσματα που προσφέρονται είναι μεγαλύτερης επιφάνειας, συνεπάγεται και ότι το τελικό κόστος του ενοικίου είναι υψηλότερο. Αυτό είναι το τίμημα που εν τέλει καλούνται να πληρώσουν όσοι ενδιαφέρονται για ποιοτικότερες και πιο σύγχρονες κατασκευές, καθώς αυτές είναι κατά κανόνα και μεγαλύτερης επιφάνειας.

Εν τω μεταξύ, σε άλλες περιοχές παρατηρείται έκδηλος προβληματισμός αναφορικά με τη διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι οποίες επωφελούνται και από το «φαινόμενο» Airbnb, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγοστά. «Σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Κουκάκι και η Καλλιθέα, κατεξοχήν συνοικίες που προτιμούν οι φοιτητές του Παντείου στην αρχή της Λ. Συγγρού, η διαθεσιμότητα διαμερισμάτων είναι περιορισμένη, επειδή οι ιδιοκτήτες τους τα κρατούν για να τα μισθώσουν μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb», σημειώνει. Παράλληλα, τα ενοίκια στα σημεία αυτά είναι αυξημένα από 5% έως και 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, υποχρεώνοντας αρκετούς φοιτητές να κινηθούν σε εναλλακτικές περιοχές του κέντρου, όπως π.χ. ο Νέος Κόσμος, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και οι Αμπελόκηποι, όπου οι τιμές δεν καταγράφουν παρόμοιες τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, στις περιοχές της Αθήνας όπου κατεξοχήν παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για μισθώσεις οι τιμές εκκινούν από τα περίπου 305 ευρώ σε μηνιαία βάση για ένα μέσο διαμέρισμα και ανέρχονται μέχρι τα 400 ευρώ, έναντι διακύμανσης 285-355 ευρώ/μήνα κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, η μέση επιφάνεια των προσφερόμενων προς ενοικίαση διαμερισμάτων διαμορφώνεται φέτος σε 53-71 τ.μ., έναντι 51-69 τ.μ. πέρυσι.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης