Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου έλαβε χώρα, με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, η υποδοχή της ιστορικής και εφέστιας Εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου. Την Εικόνα, υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, κληρικοί, οι τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών.
Ακολούθησε ο Αναστάσιμος Εσπερινός κατά το Μοναχικό Λειτουργικό Τυπικό, χοροστατούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νικάνορος Παπανικολάου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου και ψάλλοντος χορού μοναχών και άλλων Ιεροψαλτών.
Στην Ιερά Μονή προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί από τα πλησιόχωρα χωριά και την Κατερίνη και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, μέλη της Διοίκησης και εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος χειροθέτησε τον Διακονητή Αναστάσιο Κατσαμάγκα, μαθητή Γ΄ Λυκείου, οποίος διακονεί τόσο στην Ενορία Ράχης, όπου διαμένει, όσο και στην Ιερά Μονή Πέτρας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σημασία επαναλειτουργίας της Ιεράς Μονής με την εγκαταβίωση μοναστικής αδελφότητας υπό τον Καθηγούμενό της Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Νάκα, ευχαρίστησε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Γεώργιο Χατζηγεωργίου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια και τους συνεργάτες τους, για τη συνεχή φροντίδα και μέριμνά τους υπέρ της καλής λειτουργίας της Μονής και την αναστήλωσή της.
Να σημειωθεί, ότι, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, ολοκληρώθηκε από ειδικούς μελετητές-αναστηλωτές η μελέτη αναστήλωσης και εξωραϊσμού του Καθολικού (Ναού) της Ιεράς Μονής, που χρονολογείται από ον 12ο αι. Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η ιστορική και εφέστια εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας επανήλθε στην Ιερά Μονή μετά από αρκετά χρόνια. Χρειάστηκε να απομακρυνθεί για λόγους ασφάλειας και συντήρησης, καθώς παρατηρήθηκαν πολλές φθορές από το πέρασμα του χρόνου. Τη συντήρηση ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ κατά το προηγούμενο διάστημα φυλάχθηκε διαδοχικά στο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κατερίνης, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως και στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Ράχης. Η επιστροφή της στην Ιερά Μονή θεωρήθηκε σκόπιμη, καθώς υπάρχουν πλέον συνθήκες ασφάλειας. Η επιστροφή χαροποίησε τους πιστούς, που έσπευσαν μαζικά να λάβουν μέρος στην υποδοχή της. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συντηρήσεως και των εικόνων του τέμπλου και άλλων κειμηλίων της Ιεράς Μονής.
Κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η προσέλευση των προσκυνητών στην Ιερά Μονή, λόγω των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κυρίως δε τις Παρασκευές κατά τις οποίες ψάλλονται οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων. Κατά τον 20ό αιώνα φιλοξένησε επί πολλές δεκαετίες σανατόριο και ψυχιατρείο.