H Xάλκη φέρεται να είναι το νησί που θα αναπτυχθεί κατά το μοντέλο της Αστυπάλαιας, δηλαδή με παρεμβάσεις για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πλήρη ενεργειακή αυτονομία και παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.
Το έργο θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις γαλλικές εταιρείες Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece. Το ΥΠΕΝ στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρεται σε εγχείρημα που θα εφαρμοστεί «σε νησί του Αιγαίου, το οποίο θα προσδιοριστεί», αποφεύγοντας να το κατονομάσει. Η ασάφεια αυτή πυροδότησε χθες και σενάρια για την επιλογή του Καστελλόριζου, το όνομα του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από το ΥΠΕΞ, αλλά αποσύρθηκε καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ξένοι επενδυτές δεν ήταν πρόθυμοι να εμπλακούν σε ένα νησί που βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.
Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία της γ.γ. Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών.
Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι, μέσω του έργου, δρομολογείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρέσβης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως σημείωσε, εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με κλιματική ουδετερότητα, αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο έργο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών, αλλά και με υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί και θα πρωτοπορήσει στη δημιουργία πρότυπων νησιών για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μετατρέποντας την «πράσινη» οικονομία σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης».