Site icon TrikalaVoice

Ιερά μονή Παναγίας Πυθίου: Με ρίζες στο 1638! (φωτ.)

Φωτ. larissanet.gr / Λεωνίδας Τζέκας

Στο Πύθιο ένα πρωινό του Φλεβάρη, ο Ουκρανός Όλεγκ επισκέπτεται την εκκλησίας της Παναγίας. Ανοίγει τις σημειώσεις του, την ώρα που κοιτάζει τον τοιχογραφικό διάκοσμο και δείχνει με το δάχτυλο. Μια την εικόνα, μια το σημειωματάριο του…

Δίπλα του ο φακός του Larissanet.gr, είναι έτοιμος να καταγράψει το ενδιαφέρον του, αλλά εκείνος αρνείται, ευγενικά. Δεν θέλει καθώς προτιμά να συνεχίσει να «διαβάζει» το ναό, απερίσπαστος. Δίχως φλας και φασαρία.

«Αν δεν υπήρχε κορωνοϊός οι επισκέπτες θα ήταν πολλαπλάσιοι» εξηγεί ένας κάτοικος του χωριού που ήρθε να ανάψει ένα κεράκι σε κάποιον συγγενή του, αφού τα νεκροταφεία είναι δίπλα.

Το ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο ναό είναι αυξημένο τα τελευταία χρόνια. Δικαιολογημένα θα πει κάποιος αφού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της επαρχίας Ελασσόνας λόγω του σύνθετου αρχιτεκτονικού του χαρακτήρα και του αξιόλογου τοιχογραφικού διακόσμου που διατηρεί. Ο ναός εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σύνολο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που σηματοδοτούν τη μακραίωνη ιστορία του Πυθίου.

Διαβάζουμε πως ο ναός σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, που βρίσκεται εσωτερικά του υπερθύρου της δυτικής θύρας του καθολικού, χρονολογείται το 1638.

Ο ναός είναι λιθόκτιστος, αρχιτεκτονικού ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με δίρριχτη στέγη. Χωρίζεται σε ευρύχωρο νάρθηκα και στο εσωτερικό του κυρίως ναού, ενώ τα κλίτη χωρίζονται με βραχείς και στερεούς κίονες. Ο αγιογραφικός διάκοσμος του ναού και το παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογούνται με την ανοικοδόμηση του ναού. Οι τοιχογραφίες του ναού είναι πλούσιες σε θεματολογία από την παλαιά και την καινή διαθήκη, παραστάσεις αγίων και μαρτύρια.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού αποτελεί το κυλινδροειδές καμπαναριό. Πρόκειται για το μοναδικό κυκλικό κωδωνοστάσιο στο θεσσαλικό χώρο, καθώς η μοναστηριακή αρχιτεκτονική χρησιμοποιούσε πάντα το μοναστηριακό τετράγωνο.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

Exit mobile version