Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων

Με μικρές συρροές κρουσμάτων σε περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας αλλά και αρκετά εισαγόμενα περιστατικά COVID-19 εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα στο άνοιγμα του τουρισμού.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 στη χώρα μας, έναντι 13 χθες και 8 προχθές. Εξ αυτών δέκα είναι εισαγόμενα –τρία αφορούν άτομα που ήρθαν οδικώς από τον Προμαχώνα και τα υπόλοιπα επιβάτες πτήσεων που έφτασαν στη χώρα–ενώ τέσσερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καστοριά και αποτελούν επαφές ασθενούς που βρέθηκε χθες θετική στον ιό και τρία νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Τα υπόλοιπα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: δύο στην Αττική, ένα στην Ξάνθη, ένα στην Κομοτηνή και ένα στην Αλεξανδρούπολη.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται σε 3.343 εκ των οποίων 745 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.861 (55,7%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 11 ασθενείς –έναντι 9 χθες–, ενώ 119 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Χθες δεν ανακοινώθηκε νέος θάνατος λόγω του κορωνοϊού. Συνολικά τα θύματα της νόσου στη χώρα μας είναι 191, εκ των οποίων το 95,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Εως και χθες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί συνολικά 295.851 κλινικά δείγματα.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι η προετοιμασία των αρμόδιων αρχών και των εμπλεκόμενων φορέων για την εκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 στα τουριστικά καταλύματα, για τα ξενοδοχεία που τίθενται σε κατάσταση καραντίνας, προς τα πληρώματα πλοίων και το προσωπικό των αεροδρομίων αλλά και προς τους Ελληνες ταξιδιώτες.

Χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε τη νέα της ενημερωτική καμπάνια με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό (χρήση μασκών, υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων κ.ά.), η οποία απευθύνεται σε επισκέπτες της χώρας, ενόψει της 1ης Ιουλίου όταν ανοίγουν 41 πύλες εισόδου (27 αεροδρόμια, επτά χερσαία σημεία εισόδου και επτά λιμάνια). Η καμπάνια αφορά έντυπο ενημερωτικό υλικό σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, με κεντρικό μήνυμα «απολαύστε τη διαμονή σας – μείνετε ασφαλείς». Σημειώνεται ότι για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβετικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για COVID-19 στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης