Ελλάδα

Κώστας Γουργουλιάνης: «Με εμβόλιο ή χωρίς, θα «χορέψουμε» με τον κορωνοϊό τους επόμενους μήνες»

Τι λέει Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το εμβόλιο αλλά και για ένα πιθανό δεύτερο κύμα.

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και πρώην Πρύτανης, Κώστας Γουργουλιάνης έχοντας δει τη μελέτη του εμβολίου της Οξφόρδης με την δική του επιστημονική ματιά ιχνηλατεί τα θετικά, αλλά και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην τρίτη φάση που έχει ξεκινήσει. Πάντως εξηγεί ότι ακόμη και να υπάρξει το εμβόλιο εμείς θα πρέπει τους επόμενους μήνες να μάθουμε να «χορεύουμε» στους ρυθμούς του κορωνοϊού, καθώς δεν αναμένεται να τον αποχωριστούμε. Όμως πιστεύει ότι δεν θα έχουμε κάποιο νέο «κύμα», αλλά κάποιες εξάρσεις με κάποια συρροή κρουσμάτων. Επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ανακοινώνονται ημερησίως τα κρούσματα καθώς δεν αναφέρεται παράλληλα και πόσοι έλεγχοι έγιναν κάθε ημέρα.

Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης το οποίο είναι σε τελικό στάδιο;

Καταρχήν αυτό που πρέπει κανείς να πει με βεβαιότητα είναι πως είναι ασφαλές. Δεν έχει κάποιες σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μπορεί να χρειαστεί μαζί με τη λήψη η χρήση παρακεταμόλης. Πρέπει όμως να πούμε ότι και οι ίδιοι έχουν επιφυλάξεις. Το εμβόλιο αυξάνει τα αντισώματα και αυξάνει και τα τ-λεμφοκύτταρα. Ουσιαστικά κινητοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτό που δεν ξέρουμε με μεγάλη ασφάλεια είναι ότι αν αυτά τα αντισώματα θα «σκοτώσουν» τον ιό. Αυτό δεν το ξέρουμε…

Αυτό αναμένεται να μας το δείξει η τελική φάση;

Καταρχήν μιλάμε για πειράματα στο εργαστήριο. Μιλάμε για ορούς ανθρώπων όπου αυξάνονται τα αντισώματα, αλλά δεν έχουμε ακόμη δεδομένα από ανθρώπους. Λένε οι ίδιοι ότι έχει ξεκινήσει η τρίτη φάση σε Βραζιλία, Αγγλία και Αμερική. Το χρησιμοποιούν σε ανθρώπους, σε περιοχές με κορωνοϊό. Υπάρχουν βέβαια επιφυλάξεις. Οι ίδιοι λένε ότι έχει γίνει το εμβόλιο σε ανθρώπους 18-55 ετών. Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να παράγει αντισώματα στους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Μιλάμε για ανθρώπους 70 ετών και άνω.

«Δεν περιμένω νέο “κύμα” αλλά και κάποιες εξάρσεις – Δεν συμφωνώ με την ημερήσια ανακοίνωση των κρουσμάτων – Ασφαλές το εμβόλιο της Οξφόρδης αλλά δεν απαντά ακόμη αν βοηθά τεκμηριωμένα ανθρώπους άνω των 70 ετών – Πρέπει να δούμε την ομάδα ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν»

Εκεί θα πρέπει ένα εμβόλιο να φανεί αποτελεσματικό. Έτσι δεν είναι;

Διάβασα προσεκτικά όλη την μελέτη. Πρέπει όμως να πούμε κάτι που είναι σημαντικό. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε εμβόλιο που είναι για κορωνοϊούς. Αυτό ή κάποιο άλλο πιθανότατα θα είναι το πρώτο εμβόλιο για κορωνοϊό. Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι για να εφαρμοστεί ένα εμβόλιο πρέπει να μάθουμε τελικά πόσοι πεθαίνουν από αυτή τη νόσο. Αυτή τη στιγμή συζητάμε ότι ενδέχεται να πεθαίνουν τρεις στους χίλιους και αυτοί είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να διαλέξουμε την ομάδα αυτών που θα εμβολιαστούν. Δεν μπορεί να εμβολιάσουμε 1.000 ανθρώπους για να γλυτώσουμε τρεις θανάτους πάνω από 70 ετών. Είναι σίγουρα το κόστος. Είναι σημαντικό να διαλέξουμε την ομάδα που θα εμβολιάσουμε. Για παράδειγμα στο μηνιγγιτιδόκοκκο που κάνουμε στα παιδιά έχουμε λιγότερους θανάτους, αλλά έχουμε σε νέους ανθρώπους. Άρα αξίζει να κάνεις στους νέους ανθρώπους το εμβόλιο.

Ήρθε νωρίτερα ή στην ώρα του το εμβόλιο. Θυμίζω ότι κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα έχουμε το πρώτο εμβόλιο πριν από τις αρχές του νέου έτους.

Το εμβόλιο δεν ήρθε νωρίτερα. Είναι στην ώρα του. Θέλω να θυμίσω ότι έχω ξαναζήσει τα ίδια πράγματα στη γρίπη του 2009 όταν ήμουν στην Εθνική Επιτροπή. Άκουγα τα μέσα που έλεγαν ότι πρέπει να έχουμε εμβόλια για να σωθούμε. Τελικά θυμίζω ότι ήταν ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα, καθώς αγοράστηκαν εμβόλια που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Το μήνυμα είναι ότι ανεξαρτήτως του εμβολίου –που ακόμη κατά τη γνώμη είμαστε μακριά- θα «χορέψουμε» με τον κορωνοϊό. Θα πάρουμε τα μέτρα και θα περάσουμε έτσι για κάποιο μεγάλο διάστημα. Θα βρίσκουμε κάποια περιστατικά κορωνοϊού. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να κλείσουμε τις πύλες. Αυτό λέγεται «χορός» με τον κορωνοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό τον καιρό έχουμε μπροστά μας ένα νέο “κύμα”;

Εγώ έχω μια αιρετική άποψη. Δεν πρέπει να ανακοινώνονται τα κρούσματα κάθε ημέρα. Είναι κάτι που είπαν και οι ξενοδόχοι. Για παράδειγμα την περασμένη Δευτέρα είχαμε 11 κρούσματα, αλλά αν δούμε στη σελίδα του ΕΟΔΥ έκαναν εκείνη την ημέρα λίγο περισσότερους από 1.000 ελέγχους. Την προηγούμενη ημέρα που είχαμε 38 κρούσματα είχαν κάνει περίπου 5.000 ελέγχους. Έχει νόημα να ανακοινώσεις κρούσματα χωρίς να λες πόσους ελέγχους έκανες; Τι νόημα έχει να ανακοινώνονται καθημερινά. Είτε με την μία περίπτωση, είτε με την άλλη βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα καθησυχασμού, αλλά και πανικού με αυτή την κατάσταση.

Επέστρεψα πριν από λίγες ημέρες από την Ελβετία όπου δεν υπάρχει ανακοίνωση των ημερησίων κρουσμάτων. Το ίδιο κάνουν η Σουηδία, αλλά και άλλες χώρες. Αν δεν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ, αν δεν έχουμε βαριά νόσο, γιατί να μας απασχολεί μια λοίμωξη η οποία καταγράφει κρούσματα αλλά είναι ασυμπτωματικά και δεν κάνουν βαριά συμπτώματα. Τα θετικά κρούσματα που ανακοινώνονται είναι συνήθως 1,6 άτομα στα 1.000. Αν αυτός ο αριθμός αυξηθεί σε 3-5 άτομα τότε θα πούμε ότι ο ιός κυκλοφορεί πιο πολύ. Το δεύτερο είναι πόσοι είναι διασωληνωμένοι. Το δεύτερο ή ενδεχομένως ένα τρίτο “κύμα” δεν έχει σχέση με το πόσα κρούσματα έχουμε, έχει σχέση με το πόσο βαριά περιστατικά έχουμε. Είχαμε κάπου 100 διασωληνωμένους τον Μάρτιο. Τώρα έχουμε  πολύ λίγους. Σας είπα λοιπόν ότι όλο αυτό είναι ένας «χορός» με τον κορωνοϊό, όχι “κύμα”. Αναμένουμε κάποιες εξάρσεις, όχι στην ένταση που είχαμε, με κάποια συρροή κρουσμάτων. Αλλά το θέμα είναι πόσοι μπαίνουν στην εντατική.

 

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης