Ελλάδα

Λάρισα: Έτοιμοι να επενδύσουν στην ενέργεια οι Κινέζοι (φωτ.- βίντεο)

Εκπρόσωποι της παγκόσμιας κινεζικής εταιρείας  China Western Power Corporation (CWPC), παρουσίασαν σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο το πρότζεκτ παραγωγής ενέργειας από τα σκουπίδια με μηδενικά υπολείμματα.  Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Deputy General Manager και Senior Engineer της εταιρείας κ. Lee Tao, συνοδευόμενος από τον αντιπρόσωπο του Ομίλου στην Ανατολική Μεσόγειο κ. Κωνσταντίνο Αβραμιώτη. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Δ.Ε του Επιμελητηρίου Λάρισας όπου από την κινεζική πλευρά τονίστηκε ότι η εταιρεία μπορεί η ίδια να χρηματοδοτήσει ότι έργα αναλάβει καθώς μιλάμε για την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην Κίνα και την 12η στον κόσμο. Αυτή την στιγμή παράγει παγκοσμίως 120 φορές περισσότερο ρεύμα από,ότι παράγει η ΔΕΗ σε ετήσια βάση. Στο πρότζεκτ για την παραγωγή ενέργεια από τα σκουπίδια τονίστηκε από την κινεζική αντιπροσωπεία ότι μένουν υπολείμματα 5-7% αλλά αυτά μπορούν να μετατρέπουν σε προϊόντα τα οποία μπορούν να διατεθούν προς χρήση. Έτσι δεν μένει τίποτα που να επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης μπορούν να παράξουν ενέργεια από σκουπίδια που είναι σε ΧΥΤΑ θαμμένα. Από το πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σωτήρη Γιαννακόπουλο τέθηκε στο τραπέζι και η χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων που ενδιαφέρει επιχειρηματίες της Λάρισας αλλά και η παραγωγή ενέργειας από το νερό μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Και στα δύο η κινεζική αντιπροσωπεία απάντησε θετικά λέγοντας ότι υπάρχουν τα χρήματα για τέτοιου είδους επενδύσεις. Μάλιστα από τον ερχόμενο Απρίλιο θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της η θυγατρική εταιρεία του κινέζικου Κολοσσού στην Ελλάδα.

Ποια είναι η  CHINA WESTERN POWER CORPORATION

Η China Western Power Corporation (CWPC)  είναι ένας όμιλος 18 εταιρειών στην Κίνα και 10 στο εξωτερικό, που ασχολείται μάτην παραγωγή ενέργειας από κάθε μορφής και προέλευσης πήγες (ορυκτά ή πυρηνικά καύσιμα, ανανεώσιμες πήγες και σκουπίδια κάθε είδους ή προέλευσης), χρησιμοποιώντας όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση, πλάσμα, κλπ.) ανάλογα με τις περιβαλλοντικές και λοιπές νομικές δεσμεύσεις  κάθε χωράς που επενδύει.

Ο Όμιλος είναι ο 12ος σε οικονομικό μέγεθος στην παγκόσμια κατάταξη εταιρειών του ιδίου τομέα. Στην Κίνα  είναι 3ος στην σχετική κατάταξη, αλλά είναι ο 1ος ιδιωτικός, καθόσον οι δυο προηγούμενοι του ανήκουν στο Κινεζικό Δημόσιο. Είναι εισηγμένος στο Κινεζικό Χρηματιστήριο του Σεντ ζεν, με κεφαλαιοποίηση 1,6 δις USD, και κατέχει ή διαχειρίζεται μονάδες και λοιπά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας περίπου 160 δις USD. Τα έργα του είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, καθώς στον Όμιλο CWPC  ανήκουν και δυο ισχυρά Τραπεζικά Ιδρύματα.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της CWPC για την Ελλάδα είναι οι Μονάδες παραγωγής Ενέργειας από τα Αστικά Στεριά Απορρίμματα (ΑΣΑ) , οι μονάδες δηλαδή Waste to Energy (We), καθώς και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από την χρήση των κάθε λογής οργανικών, αγροτικών, δασικών, κλπ.  υπολειμμάτων  βιομάζας , Biomass to Energy (Bate).

Για τον σκοπό αυτόν έρχεται σε επαφή με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού στην Ελλάδα, οι οποίοι θέλουν να εφαρμόσουν την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο στην διαχείριση των αστικών ή των αγροτικών απορριμμάτων τους, παράγοντας ενέργεια (ηλεκτρική και θερμική).Η φιλοσοφία των τεχνολογιών που εφαρμόζει περιληπτικά αναφέρεται στο τρίπτυχο: “ZERO WASTE – ZERO EMISSION – ZERO TO LANDFILL”, δηλαδή:
– Συνολική διαχείριση όλης της καθημερινά  παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων του Δήμου,
– Μηδενική έκλυση ή εμφάνιση ρύπων (αέριων, υδάτων, οπτικών, οσμών, κλπ.) και
– Μηδενικό υπόλειμμα που θα οδηγηθεί σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.

Επιπλέον κατά την λειτουργία των μονάδων μπορεί να χρησιμοποιήσει από τα παλιά ΑΣΑ που είναι ήδη θαμμένα σε παλιές χωματερές  (ΧΑΔΑ) των δήμων. Έτσι μπορεί να τις εξαφανίσει, να εξωραΐσει τον χώρο τους (σε χώρο αθλοπαιδιών, περίπατου, πολιτιστικών εκδηλώσεων, κλπ.) και να εξαλείψει τα τεράστια πρόστιμα που πληρώνουμε ετήσια για τις περιβαλλοντικές αυτές παραβάσεις στην ΕΕ.

Μέχρι σήμερα ο Όμιλος και οι κατά τόπους εταιρείες του έχουν κατασκευάσει πάνω από 129 έργα Wet – Bate, τόσο στην Κίνα και στα κράτη της Από Ανατολής (Κορέα, Ταιβάν, Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ταϊλανδή, Μυανμάρ, Ινδονήσια, Φιλιππίνες), στην Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές, στην Τουρκιά, Αίγυπτο, Μαρόκο, Κουβέιτ και στην Νότιο Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Χιλή).

Στην Ευρώπη έχει κατασκευάσει ή κατασκευάζει μονάδες στην Γερμάνια, Δανία, Σουηδία και στο ΗΒ.

Στην Ελλάδα η εταιρεία έχει ήδη αξιολογηθεί από την ΔΕΗ-Ανανεώσιμες (μέσω της Ευρωσύμβουλοι ΑΕ) και είναι ο προεπιλεγείς στρατηγικός επενδυτής για την νέα Μονάδα συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού (25Me) και Θερμότητας  (45MTh) που θα ανεγερθεί στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

Ο κ. Lee TAO, που επισκέπτεται σήμερα την Λάρισα, είναι ο Deputy General Manager και Senior Engineer της εταιρείας. Ο κ Κωνσταντίνος ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ, που τον συνοδεύει, είναι ο αντιπρόσωπος του Ομίλου στην Ανατολική Μεσόγειο και στις χώρες ΜΕΝΑ.

Larissanet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης