Λίμνη Κάρλα: η ιστορία της χάνεται στα βάθη των προϊστορικών αιώνων….
Σχηματίστηκε από τεκτονικό βύθισμα της πρώτης περιόδου της τεταρτογενούς εποχής, όπου εναποτέθηκαν τα πρώτα λιμναία ιζήματα.
Ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα με το όνομα Βοιβηίς και πρωταγωνίστησε σε πληθώρα μυθολογικών έργων, όπως η σύγκρουση Κενταύρων- Λαπιθών, η καταδίωξη της Βριμώ από τον Ερμή και οι έρωτες του θεού Απόλλωνα που «γέννησαν» το φημισμένο γιατρό της αρχαιότητας Ασκληπιό. Η λίμνη υμνήθηκε από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο και τον Στράβωνα.
Στα μεσαιωνικά χρόνια ονομάστηκε Κάρλα. Κατά την τουρκοκρατία καλείται Κάρλα Σου ή Κάρλα Γκιόλ. Από το ντόπιο πληθυσμό αναφέρεται κυρίως με το όνομα Βάλτος.
Το ρολόι του χρόνου σταμάτησε απότομα τη δεκαετία του 1960, όταν το ελληνικό κράτος αποφάσισε την αποξήρανσή της. Μία καταστροφική για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες απόφαση, που εδώ και δεκαετίες προσπαθούσε να αναιρέσει.
Τελικά, χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρότι το έργο κινδύνεψε αρκετές φορές με ακύρωση, ένα μέρος της λίμνης αναδημιουργήθηκε:
38.000 στρέμματα γέμισαν με νερό κυρίως του Πηνειού, ένα μικρό μέρος της άλλοτε πολύ μεγαλύτερης λίμνης.
«Η φύση μας έχει επιβραβεύσει» αναφέρει ο Παντελής Σιδηρόπουλος, επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού. Στόχος του Φορέα είναι η προστασία της περιοχής. «Έχουμε καταγράψει περίπου 180 είδη παρυδάτιων πουλιών και 14 είδη ψαριών. Βλέπουμε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του έργου επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, που ήταν η οικολογική αποκατάσταση της περιοχής, έχει επιτευχθεί.»
Έργο – ανάσα για τους αγρότες
Στα χωριά γύρω από τη λίμνη, η ζωή, κυρίως των αγροτών, αλλάζει ριζικά.
Ήδη, 7.500 στρέμματα καλλιεργειών στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο πέρνουν νερό από τη λίμνη, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ ετησίως από την κατανάλωση ρεύματος.
Αποκτούν, επίσης, τη δυνατότητα για διαφοροποίηση και εξειδίκευση των καλλιεργειών προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές.
Στόχος είναι το αρδρευτικό δίκτυο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.
Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν
Το χωριό Κανάλια ζούσε πλουσιοπάροχα από τη λίμνη. Όταν αυτή αποξηράνθηκε, σχεδόν ερήμωσε.
Η νοσταλγία τροφοδοτείται από την ελπίδα ότι μαζί με το νερό της λίμνης θα επιστρέψουν και οι καλύτερες ημέρες.
Έργο πρότυπο περιβαλλοντικής προστασίας- οικονομικής ανάπτυξης
Το έργο αποτελεί πρότυπο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού συνδυάζει περιβαλλοντική προστασία και αναπτυξιακή δυναμική.
Εκτός από την αγροτική παραγωγή, δημιουργούνται εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού, με τη δημιουργία μονοπατιών για περίπατο και ποδηλασία, παρατηρητήρια πουλιών και ένα εξαιρετικό εκθεσιακό χώρο με αναπαράσταση της ζωής στη λίμνη πριν την αποξήρανσή της.
Η περιφέρεια Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της οποίας ολοκληρώθηκε το έργο, κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων.
Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θεωρεί την αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας το πιο σημαντικό έργο της θητείας του και φιλοδοξεί να το επεκτείνει ακόμα περισσότερο.
«Αν δεν ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα γινόταν το έργο» μας είπε. «Είναι ένα έργο παραγωγικής επανάστασης γιατί άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων εδώ. Οι άνθρωποι το θεωρούν θείο δώρο. Άλλωστε είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.»
ΜΚΟ, όπως το δίκτυο Περραιβία, έχουν αναλάβει να ενημερώσουν επαγγελματίες και κατοίκους ώστε να προστατευτεί η βιοποικιλότητα της λίμνης.
euronews.gr