Ελλάδα

Μειώνεται η ύλη των Πανελλαδικών

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα εξεταστούν στην ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Τότε άρχισε το πρώτο κύμα αναστολής σχολείων ως μέτρο πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται εντός των ημερών να ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη. Η ύλη  θα διαμορφωθεί ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που αυτές τις ημέρες μελετά όλες τις παραμέτρους ανά μάθημα. Βέβαια, ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των μαθητών στα σχολεία θα αποφασιστούν από το ιατρικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκάλεσε η δήλωση του κ. Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν μόνο για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και τη διοργάνωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ερωτηθέν, χθες, από την «Κ» για το ενδεχόμενο αυτό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι είναι πρόωρη μία τέτοια απόφαση και τη συνέδεσε με τον σχεδιασμό του ιατρικού επιτελείου υπό τον κ. Σ. Τσιόδρα και τον αρμόδιο υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά. «Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση» ανέφερε (ΣΚΑΪ TV) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, κρίσιμο χρονικό σημείο για τον προσδιορισμό της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών θα είναι η 11η Μαρτίου, όταν και έγινε η πρώτη αναστολή σχολικών μονάδων. Το υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα –μέσω της τακτικής ενημέρωσης των σχολείων– να γνωρίζει το εύρος της ύλης που έχει διδαχθεί σε κάθε σχολείο ανά μάθημα, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η πλειονότητα των σχολείων έχει ολοκληρώσει τον ίδιο όγκο ύλης. Από την άλλη, εξετάζονται τυχόν αυξομειώσεις ανά μάθημα, με βάση και την πρόοδο του συνόλου των σχολείων. Υστέρηση σε σχέση με τη γενική εικόνα ενδέχεται να υπήρξε σε σχολεία στα οποία μαθήματα της Γ΄ Λυκείου έχουν ανατεθεί και διδάσκονται από αναπληρωτές, των οποίων η πρόσληψη και η τοποθέτηση στο σχολείο καθυστέρησαν και δεν έγιναν με την έναρξη του σχολικού έτους.

Οταν ανοίξουν τα σχολεία θα γίνουν επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης, ακόμη κι αν αυτή έχει καλυφθεί εξ αποστάσεως.

Την ίδια στιγμή, από το ιατρικό επιτελείο και τα μέτρα που θα ορίσει εξαρτώνται ο ακριβής χρόνος  –μέσα Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου– και ο τρόπος υλοποίησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δηλαδή, πόσοι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε κάθε αίθουσα, ποια θα είναι η διάταξη των θέσεων με βάση τις αποστάσεις ασφαλείας, πόσοι διδάσκοντες θα επιτηρούν, αν τυχόν προκριθεί να μην εξετάζονται όλοι οι μαθητές την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικές. Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί πώς θα γίνεται η μετακίνηση των μαθητών. Υπολογίζεται ότι ετησίως παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις περίπου 90.000 μαθητές των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Από την άλλη, το ΙΕΠ μελετά τα σενάρια για την αναπλήρωση της ύλης και την ολοκλήρωση του σχολικού έτους και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, στο Γυμνάσιο και στο Δημοτικό Σχολείο. Και εάν ισχύσει τελικά η πρόταση Μόσιαλου για λήξη του σχολικού έτους για τις τάξεις πλην της Γ΄ Λυκείου, θα πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων μαθημάτων.

Τέλος, αναμένεται υπουργική απόφαση για τον τρόπο πληρωμής σε ιδιωτικά σχολεία υπηρεσιών (π.χ. μεταφορικά, σίτιση, εκπαιδευτικά προγράμματα) που δεν έχουν παρασχεθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής των σχολείων.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης